ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

De utvisas för att pappan fick för lite i lön – politiker protesterar

Alva Forsberg Fierro · 15 Dec 2015
Uppdaterad 15 Dec 2015
Mehdi Ahmadi och hans familj ska utvisas efter en lönemiss.

Mehdi Ahmadi och hans familj ska utvisas efter en lönemiss. Foto: Privat


Mehdi Ahmadis familj ska utvisas till Iran efter att pappan fått för lite i lön. Nu riktar politiker skarp kritik mot Migrationsverkets beslut. Varför ska folk som gör rätt för sig utvisas”, undrar Mats Persson, skattepolitisk talesperson för Liberalerna till DN.

klar

Artikellänk är kopierad

Den iranska familjen Ahmadi har bott i Sverige i fyra år. Nu ska de utvisas för att pappan Mehdi under fem månader haft 180 kronor för lite i lön. Sammanlagt handlar de om att han fått 900 kronor för lite i lön, men det bryter ändå mot kollektivavtalets minimilönekrav, skriver Sveriges Radio

– Ja, jag förstår att det kan låta orimligt, men syftet är att de som kommer hit och får ett arbetstillstånd ska omfattas av samma villkor som personer som redan finns på den svenska arbetsmarknaden, säger Johan Arvidsson Wemmert som är enhetschef på Migrationsverket till SR. 

Mehdhi är bestört över beslutet och menar att lagen används på fel sätt. 

– Den kom till för att skilja ett riktigt jobb från ett fuskjobb. Men mitt jobb är ärligt. Lagen ska försvara arbetstagarna, inte förstöra för dem, säger Mehdi Ahmadi.

►LÄS MER: CP-skadade Mal, 4, skulle utvisas – nu får han stanna i Sverige

Mehdhis arbetsgivare säger till Sveriges Radio att familjen inte borde straffas för ett misstag som han gjort. 

– Jag har gjort fel. Det är mitt fel. Om de vill straffa mig, varsågod. Varför ska en familj bli straffad på grund av mitt fel? Alltså 180 kronor i månaden. Det är nio kronor om dagen. En familj ska inte bli utvisad för det, säger Reza Norouz. 

Annie Lööf har uttryckt kritik Migrationsverkets beslut på Twitter och även Mats Persson, riksdagsman för Liberalerna, har reagerat.

– Jag tror att människor har svårt att förstå varför en person som arbetar och gör rätt för sig ska behöva lämna Sverige, när man inte gjort något fel medvetet. Jag kommer att följa upp det här i riksdagen, genom att ställa en fråga till det ansvariga statsrådet, som borde vara Ylva Johansson, säger han till DN.

►LÄS MER: Hela familjen ska utvisas – för att mamma Zahra, 43, fick fel försäkring

Familjen kom till Sverige 2011 eftersom pappan fick jobb här under de fyra åren som gått har familjen byggt upp ett liv här. 25-åriga sonen Hasem studerar på universitet och har flickvän i Sverige. 

– Det kom som en chock och jag har fortfarande svårt att förstå beslutet. Jag har allt här i Sverige, mitt hem, flickvän och mina kompisar. Det känns omöjligt att för mig att lämna Sverige, jag är riktigt orolig för hur det ska gå nu, säger Hasem till Metro. 

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro