ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De vågade lämna allt för drömjobbet

Tomas Lundin · 30 Aug 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Ulrica Olssons utbrändhet ledde till att hon utbildade sig inom personlig utveckling.

Ulrica Olssons utbrändhet ledde till att hon utbildade sig inom personlig utveckling. Foto: Henry Lundholm


klar

Artikellänk är kopierad

Varje år byter en halv miljon svenskar jobb och var tredje vill byta jobb i höst  Vet du att du suttit och nött för länge på samma ställe?  Inspireras av trion som vågade lämna allt för att satsa på drömjobbet

"Folk trodde jag hade gått med i en sekt"

Försäljningschefen blev energiterapeut

– Jag var inte utbränd, mer vidbränd, säger Ulrica Olsson, 45, som lämnade livet som försäljningschef för att satsa på personlig utveckling.

Efter en karriär inom radiobranschen steg takten ytterligare när hon tog jobbet som försäljningschef på ett IT-företag.

En dag tog det bara stopp och rådet från läkaren var att sluta jobbet direkt.– Jag fick inte ens gå tillbaka tills de hade hittat en ersättare, så jag fick ta en paus.

Lustigt nog var det under en veckolång kurs i personlig utveckling där hon inte fick tänka på jobb som tankarna om den nya karriären växte fram. Hon bestämde sig för att utbilda sig till energiterapeut. – Jag flyttade till Dalsland i ett år och folk trodde att jag hade hamnat i en sekt.

I dag driver hon eget företag och jobbar med allt från massage till coachning. I grunden handlar det om att hjälpa andra att förstå varför deras kroppar säger ifrån, förklarar Ulrica.– När jag tänkte tillbaka på min karriär var det jag älskat mest att jobba med människor och det är det jag gör nu, så det här kommer jag aldrig att tröttna på.

Alla som inte trivs på jobbet kan ju inte bli energiterapeuter. Hur ska man ta reda på vilket som är ens drömjobb?– Den enda som har det svaret är du själv, men ibland kan det behövas professionell hjälp att stanna upp och titta på var man befinner sig och vart man vill vara på väg.  Du kanske behöver hitta något i ditt privatliv du brinner för i stället.

Kim W Andersson fick fast jobb men satsade på pojkdrömmen i stället.
Kim W Andersson fick fast jobb men satsade på pojkdrömmen i stället.Foto: Urban Brådhe

"Man ger något till någon annan"

Reklamaren blev serietecknare

Med ett eget företag i reklambranschen före 25 såg framtiden ljus ut för Kim W Andersson. Då valde han att lämna allt för att satsa på pojkdrömmen: att rita serier.– Jag hade dessutom blivit erbjuden ett välbetalt fast AD-jobb, men jag flyttade hem till Malmö för att gå på folkhögskola i stället och det är det bästa jag gjort, säger han till Metrojobb.se.

Det hade varit raka spåret sedan mediegymnasiet och serietecknandet hade fallit i glömska. – Men en gång när jag satt och gjorde en kam-panj för hårborttagningsmedel så slog det mig: ”Ska jag lägga min talang på det här?”

När han bestämt sig för att satsa på att teckna gav Kim sig in i studierna på Serieskolan i Malmö med samma energi som när han jobbade i reklambranschen. Yrkesbakgrunden gjorde också att han kunde dryga ut studiemedlen med att rita möbelkataloger.

I dag delar Kim ateljé med några andra unga serietecknare i Stockholm och hans romantiska skräckserie ”Love hurts” har kommit ut som eget seriealbum.– Jag älskar att göra serier och de har blivit ganska populära. Man ger något till någon annan, det gör man inte med hårborttagningsreklam.

Han beskriver inte sig själv som särskilt våghalsig, tvärtom ganska feg, men känslan som låg och grodde blev till slut överväldigande. – Jag resonerade att det här nog inte kommer att funka, men man kan ju ändra sig flera gånger än en.

Karin Melanders tillfälliga sommarjobb blev hennes nya yrke.
Karin Melanders tillfälliga sommarjobb blev hennes nya yrke.Foto: Gustav Gräll

"Visste inte att man kunde leva på segling"

Karin Melander trodde att hon hade hittat drömjobbet. Sedan hittade hon ett till. – När chansen kommer ska man ta den.

Efter en lång process var Karin utvald till ett prestigefyllt PR-jobb på Operan. Hon skulle börja i augusti och hade lite tid över, men sommarjobbet på den 60 fot långa trimaranen Sjövillan Skärgård ändrade allt.– I slutet av sommaren blev jag erbjuden jobb på båten, jag visste inte ens att man kunde leva på att segla.

Det var jobbigt att tacka nej efter en så lång process, men hon har inte ångrat sig. Karin jämför sitt jobb med att vara en limousinchaufför som både tar ut kunder och sköter allt underhåll. Båten ligger mitt i Stockholm, men under den kalla årstiden får hon varva ledighet med segling i Medelhavet. – Jag vet att jag gör absolut bäst ifrån mig när jag har riktigt roligt. Jag hade nog trivts på Operan, men när våren kom hade jag saknat seglingen, säger Karin Melander.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro