ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De vill att homosexuella män ska få ge blod

Valerie Kaspersen · 13 Jun 2019
Uppdaterad 13 Jun 2019

Jesper Petersson och Tobias Ström har startat initiativet #regnbågsblod. Foto: TT/Stina Stjernkvist/ Privat


Det är fortsatt blodbrist på flera håll i landet. Men många av de som vill hjälpa till får inte. Varför? För att det är män som har sex med andra män. Det vill initiativtagarna till #regnbågsblod ändra på.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Pride närmar sig och årets tema är ”Vi behövs”. Och något som behövs är blod.

LÄS MER
SD-topp vill förbjuda Prideflaggan: Ifrågasätter heteronormen”

Tobias Ström och Jesper Petersson hade själva gladeligen hjälpt till, men får inte på grund av deras sexuella läggning.

– Jag försökte ge blod 2014 när jag blev färdig sjuksköterska. Då gick jag till blodcentralen för att hjälpa till och blev då jag smärtsamt medveten om att även fast jag är frisk och inte betraktar mig som sexuellt risktagande så ratas ändå mitt blod, säger Tobias Ström och fortsätter:

– Då var jag i kontakt med Socialstyrelsen första gången för att jag ville få en förklaring till varför man gör den här grova generaliseringen.

Har längre karenstid

Det råder akut blodbrist i Skåne, Uppsala, Göteborg och Stockholm. På flera andra platser i landet behövs påfyllning.

Men Socialstyrelsens regler för vem som får och inte får ge blod grundar sig på EU-direktiv. Det finns olika karenstider beroende på vad du har gjort eller var du har varit.

LÄS MER
Taiwan legaliserar samkönade äktenskap – första landet i Asien

Har du som heterosexuell en ny sexpartner gäller en karenstid på tre månader. För män som har sex med andra män gäller total avhållsamhet i tolv månader. Män som lever i en heterosexuell relation har ingen karenstid.

Reglerna har redan ändrats en gång tidigare under 2010. Innan dess var det helt förbjudet för män som har sex med män att ge blod.

– Den karenstiden man har i dag var gammal redan när den infördes 2010. Det finns inga sjukdomar bland homosexuella som tar längre tid att avslöjas på tester, så varför ska man då skilja på heterosexuella och homosexuella, säger Tobias och tillägger:

– Vi menar att en karens på tre månader efter att du haft en ny sexpartner är det som behövs och det är ointressant om du är homosexuell eller inte. Därför att efter tre månader från tillfället är en potentiell smitta synlig i proverna som tas på allt blod.

Bedöms som en riskgrupp

Socialstyrelsen ska nu ändra formuleringarna på sin hemsida. Tidigare har det bland annat stått att män som har sex med män inte kan stå till svars för vad deras partner gör, samt att homosexuella män har ett riskbeteende.

– Socialstyrelsen nämner även att homosexuella kan vara otrogna mot varandra och då föra in smittan, men heterosexuella har inte ens någon karens. Det blir ganska stötande bara det, säger Jesper Pettersson.

LÄS MER
Efter kritiken: Brunei inför inte dödsstraff för homosexualitet

– De likställer val av partner och preferens med ett riskbeteende och det är det vi vill problematisera. Det är en jättestor grupp som de diskvalificerar och i den här gruppen finns det såklart stora variationer i vad man utsätter sig för risker, säger Tobias.

Vill se screening av risktagande

Tobias och Jesper har med initiativet haft tre målsättningar. Den första var justeringar av flera formuleringar på Socialstyrelsens hemsida, vilket nyligen genomförts.

Den andra två är att ändra karenstiden till tre månader i stället för tolv, vilket till exempel Kanada nyligen fattat beslut om.

LÄS MER
10 år sedan samkönade äktenskap legaliserades: "Kan fortfarande komma en backlash"

Sist men inte minst vill de se ny och uppdaterad forskning vad det gäller risktagande.

– Vad är det vi ska screena för? Det är risken vi vill åt? Ställ då frågor om risk för exponering istället för frågor om kön på din partner. Vi vill se ett mer pricksäkert screeningsystem som ska gälla för både homo- och heterosexuella. Med screening av risktagande så kan fler friska ge blod och patientsäkerheten stärkas, säger Tobias.

Så säger Socialstryelsen

Helena Ström, utredare vid Socialstyrelsen, svarar på Metros frågor via mejl:

Om karenstid inom EU:

”Du kan inte, med de tester som används i Sverige, utesluta samtliga de smittämnen som EU-direktiven faktiskt kräver att samtliga medlemsstater tar på en potentiell blodgivare. Med en känsligare testdiagnostik kan karenstiden för detta sannolik kortas till fyra månader men inte till tre månader eftersom vi testar även för hepatiter, syfilis och så vidare som har längre tid från smittillfället fram tills dessa kan detekteras i blod.”

Om män som har sex med män:

”Socialstyrelsens regelverk är likställt för alla sexuella risker som bedöms som högre än risken att exponeras vid heterosexuell kontakt. Om du har haft en hetero- eller homosexuell kontakt utomlands, där risken för exempelvis hiv eller syfilis är hög är karenstiden densamma – tolv månader.”

pil
Fakta: Ge blod

Det finns olika kriterier för huruvida du får eller inte få ge blod i Sverige.

Är du en man som har sex med andra män, oavsett om du identifierar dig som homo, bi eller hetero, har du en karenstid på tolv månader.

Karenstiden på tolv månader gäller även om du haft sex med någon som har utsatts för risk för blodsmitta eller om du har haft sex i utbyte mot pengar, droger eller annan ersättning.

Är du heterosexuell, men bytt sexpartner är karenstiden tre månader.

Har du tatuerat eller piercat dig måste du vänta i sex månader innan du får lov att ge blod.

Källa: geblod.nu

pil
Fakta: Årets Pride-tema – ”Vi behövs”

Årets tema är valt som ett avstamp i samtiden där vi kan stanna upp tillsammans och känna stolthet och samhörighet utifrån den kraft vi som community besitter och den förändring vi skapar. Vi uppmärksammar historiska hjältar som gått före, hjältar idag, nära oss och långt borta, och vi blickar framåt. Vi hoppas se många spännande initiativ i sommar kopplat till detta tema.

- Vix Herjeryd, ordförande Stockholm Pride.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro