ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De vill bli USA:s nästa president

Anders Göransson · 25 Jan 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Hillary Clinton och Barack Obama ska historiskt sett inte kunna bli USA:s president.

Hillary Clinton och Barack Obama ska historiskt sett inte kunna bli USA:s president.


klar

Artikellänk är kopierad

En kvinna och en svart man – det är sensationellt nog de hetaste kandidaterna inför nästa års presidentval i USA.Den stora frågan är nu: Är amerikanerna mogna för detta?Den sittande presidenten, republikanen George W Bush, fortsätter att slå rekord i impopularitet, och allt fler blickar riktas mot nästa presidentval, då han ska bytas ut.Valet sker inte förrän den 4 november 2008, men kampanjandet har börjat rekordtidigt och redan har ett tjugotal kandidater anmält intresse.Den största fixstjärnan är utan tvekan Hillary Clinton, som i helgen med ett ”I’m in” meddelade att hon är med i kampen om att bli demokraternas nästa presidentkandidat. Det skedde ett par dagar efter att den karismatiske – och svarte – senatorn Barack Obama meddelat sin kandidatur.

Den senare har på bara några månader seglat upp från praktiskt taget okänd till politikern på allas läppar.Bägge har liberal prägel med amerikanska mått mätt. Obama saknar erfarenhet och Hillary Clintons kändisskap men vinner poäng på att han hela tiden varit motståndare till USA:s krig i Irak.En färsk opinionsmätning, publicerad i Washington Post, gav Hillary Clinton en klar ledning med 41 procent, med Obama som tvåa med 17 procent.•• Men är USA redo för en kvinnlig president – eller en svart?– Det återstår att se, det har aldrig prövats. Det enda man kan gå på är opinionsundersökningarna, men de är otroligt opålitliga så här tidigt, säger Erik Åsard, chef för Nordamerikainstitutet vid Uppsala universitet.Anders Hellner, USA-expert på Utrikespolitiska institutet, tror att bägge förhandsfavoriterna i slutändan bedöms som för kontroversiella, i Hillary Clintons fall snarare beroende på hennes vänsteråsikter och koppling till maken, expresidenten Bill, än på att hon är kvinna.– Det är möjligt att jag ser för konservativt på det här, men jag undrar om inte demokraterna i slutändan väljer någon helt annan till sin presidentkandidat, säger han.

Det skulle i så fall bädda för John Edwards, förra valets vicepresidentkandidat. Eller förloraren från presidentvalet 2000, Al Gore, som många ser som en ”dark horse”. Men det är osäkert, och knappast troligt, att han ställer upp som kandidat.Republikanerna kämpar i motvind för närvarande, och någon självklar kandidat finns inte. Enligt opinionsmätningar ligger New Yorks förre borgmästare Rudolph Giuliani och 70-årige Vietnamveteranen John McCain bäst till just nu. Men många fler känner sig kallade.– Det här är det första presidentvalet sedan 1952 där det inte finns någon sittande president eller vicepresident som ställer upp. Det innebär att det inte finns någon given, stark kandidat, och därmed är fältet fritt för allehanda personer att pröva sina chanser, säger Erik Åsard.

Årets amerikanska presidentkandidater

Hillary Clinton59-årig senator i New York sedan 2001, tidigare advokat. Hustru till USA:s förre president Bill Clinton. Har gjort sig känd för engagemang i bland annat sociala frågor, sjukvårdsfrågor samt försvars- och säkerhetsfrågor och anses tillhöra det demokratiska partiets liberala flygel.

+ Är redan en av USA:s mest kända personer. Stor politisk erfarenhet. Har ett oslagbart kontaktnät, inte minst med hjälp av maken, och har bäst möjligheter av alla kandidater att samla in kampanjmedel. Är mycket populär i stora delar av det demokratiska partiet. Delar av väljarkåren kan rösta på henne just för att hon är kvinna. Inställningen till det alltmer impopulära Irakkriget. Hon röstade för det när krigsresolutionen var uppe i senaten hösten 2002, även om hon kritiserat hanteringen av Irakfrågan sedan dess. Kopplingen till maken Bill kan leda till att gamla skandaler från dennes presidenttid dras upp på nytt och missgynnar henne. Omkring var tionde amerikan kan inte, enligt undersökningar, tänka sig en kvinna som president.

Barack Obama45-årig senator i Illinois – det senaste stjärnskottet i amerikansk politik. En svart ledare som inte har sina rötter i 1960-talets medborgarrättsrörelse utan snarare speglar dagens blandade USA. Pappan är från Kenya och mamman är vit och från Kansas. Tycks politiskt ligga ganska nära Hillary Clinton. + Stark utstrålning som gett honom något som liknar rockstjärnestatus. Rider på en svallvåg av stöd från sina enormt entusiastiska anhängare. Har hela tiden varit motståndare till det alltmer impopulära kriget i Irak.Mycket oerfaren politiskt, har ingen större erfarenhet av lagstiftningsarbete och ingen alls av utrikespolitik. Kan förlora stöd när nyhetens behag lägger sig. Saknar stort kontaktnät och kan få svårt att dra in pengar till valkampanjen. Och vad betyder det att han är svart?

John Edwards – demokrat 53-årig före detta senator i Nord-Carolina. Förlorade demokraternas förra primärval till John Kerry och blev i stället vicepresidentkandidat i valet 2004. Talar mycket om situationen för USA:s fattiga och är kritisk till Irakkriget. + Skicklig kampanjpolitiker med utstrålning. Kan vinna röster på sin tydliga kritik av Irakkriget. Är dessutom varken kvinna eller svart – och kan därför ses som ett mindre riskabelt alternativ när demokraterna utser sin presidentkandidat. Har varit borta från den högre politiken i två år och har därför har inte samma plattform som tidigare. Känns kanske inte lika fräsch och nydanande som Clinton och Obama.

Al Gore – demokrat 58-åring som förlorade ett av de jämnaste presidentvalen genom tiderna till George W Bush 2000. Var vicepresident under Bill Clinton 1993–2001. Har dock ännu inte visat något intresse för att ställa upp i presidentvalet. Valets verkliga ”dark horse”.+ Erfaren. Många amerikaner betraktar honom som den rättmätige vinnaren av presidentvalet 2000. Är även populär för sitt starka engagemang i klimatfrågan. Kanske betraktas som passé. Men framför allt är det ytterst osäkert om han själv vill byta ut sin behagliga tillvaro mot livet som ständigt kringflängande och handskakande presidentkandidat. 

John McCain – republikan 70-årig senator från Arizona. Var krigsfånge i Vietnam i fem år, något han gärna berättar om. Tillhör partiets mittenfalang. Stöder president Bushs förslag att sända fler soldater till Irak.+ Välkänd för amerikanerna och populär inom det republikanska partiet. Har stor trovärdighet i försvars- och säkerhetsfrågor. Kan dra nytta av sin status som krigshjälte. Kan förlora röster på sitt stöd för Bushs Irakpolitik. Har inte riktigt förtroende hos den kristna högern, som anser honom för liberal.

Rudolph Giuliani – republikan 62-årig tidigare borgmästare i New York. Har åklagarbakgrund. Är för vapenkontroll, fri abort och stamcellsforskning. + Fick hjältestatus för sitt kraftfulla agerande efter terrorattackerna mot World Trade Center den 11 september 2001. Vinner poäng på sina hårda nypor mot brottsligheten.+ Anses av många republikaner för liberal i moralfrågor. Har flera skilsmässor och otrohetsskandaler bakom sig. Hans New York-prägel är ingen fördel i mindre urbana stater i USA.

Mitt Romney  – republikan 59-årig före detta guvernör i Massachusetts. Framgångsrik affärsman som också var OS-general i Salt Lake City. Säger sig ha Ronald Reagan som förebild.+ Skicklig kampanjpolitiker – lyckades som republikan blir guvernör i en av USA:s traditionellt mest demokratiska delstater. Relativt okänd för den amerikanska allmänheten. Kanske något för liberal i moralfrågor för att locka konservativa högerväljare. Tillhör mormonkyrkan, som inte riktigt accepteras av andra kristna grupper i USA.

Sam Brownback – republikan Senator från Kansas med högerkristen profil. Stark motståndare till aborter, stamcellsforskning och samkönade äktenskap. Har lovat att aldrig någonsin godkänna en skattehöjning.+ Kan kapa åt sig högerflygeln i det republikanska partiet med sin betoning av ”family values”. Har gått emot det impopulära förslaget att skicka fler amerikanska soldater till Irak. Okänd. Kan ligga lite för långt ut på högerkanten. Skrämmer bort mer moderata republikaner med alla sina bibelreferenser och ytterst konservativa värderingar i moralfrågor.

Övriga kandidaterDemokrater: Joe Biden, 64, senator Delaware. Wesley Clark, 62, före detta Natobefälhavare. Bill Richardson, 59, guvernör, New Mexico. Christopher Dodd, 62, senator, Connecticut. Dennis Kucinich, 60, kongressman, Cleveland. Tom Vilsack, 56, guvernör, Iowa. Al Sharpton, 52,  människorättsaktivist.Republikaner: Jim Gilmore, 57, före detta guvernör, Virginia. Chuck Hagel, 60, senator, Nebraska. Duncan Hunter, 58, kongressman, Kalifornien. Mike Huckabee, 51, guvernör, Arkansas. George Pataki, 61, före detta guvernör, New York. Tom Tancredo, 61, kongressman, Colorado. 

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro