ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De vill få honom att avgå frivilligt

metro · 14 Okt 2011
Uppdaterad 14 Okt 2011
Håkan Juholt har en riktigt tuff dag framför sig.

Håkan Juholt har en riktigt tuff dag framför sig. Foto: Fredrik Persson/SCANPIX


I dag samlas S-ledningen för att avgöra Håkan Juholts framtid. Nya uppgifter: Partiet försöker få honom att avgå frivilligt.

klar

Artikellänk är kopierad

I dag på morgonen samlas Socialdemokraternas högsta ledning till möte i partihögkvarteret på Sveavägen 68 i Stockholm. Mötet i verkställandet utskottet (VU) är planerat sedan tidigare, men enligt källor till bland annat TT är mötet avgörande för Håkan Juholts framtid som partiledare. – Nu är det upp till partiet att bedöma om de kan ha kvar honom eller om historierna om ”Ljugholt” har skadat partiet allt för mycket. Efter VU:s möte faller domen, säger krishanteraren och pr-konsulten Paul Ronge. I går avslöjades det att Håkan Juholt låtit riksdagen betala en hyrbil samtidigt som han fått ersättning för resor med privatbil. Precis som med hyresersättningen har han nu polisanmälts för detta. Samtidigt kom ytterligare offentliga krav från socialdemokrater på Juholts avgång. Och enligt uppgift till TT vill flera S-distrikt se att deras partiledare avgår frivilligt, och detta ska ha framförts till partisekreterare Carin Jämtin. Enligt Aftonbladets nätupplaga är det just Jämtin som kämpar för att hålla samman S från partihögkvarteret. Verksamheten i Juholts partiledarstab ligger helt nere, enligt tidningen. Men Juholt själv förklarade igår att det varken är dags för avgång eller time-out. – Jag kör på för fullt, säger S-ledaren i en intervju med Sveriges Radio. I dag kan det dessutom komma ett beslut från åklagaren om en eventuell brottsmisstanke mot Juholt. Om han inte delges misstanke om brott så läggs utredningen ner. I går kväll var oddsen för att Juholt avgår i oktober 1,33 gånger pengarna hos spelbolaget Ladbrokes. Att S-ledaren inte avgår i oktober gav tre gånger pengarna.

De står bakom Julholt

Thomas Gustavsson, S-ombudsman i Jönköpings län: ”Japp, vi har helt klart förtroende”, säger Gustavsson till TT.

Agneta Gille, riksdagsledamot för S: ”Ja, än så länge”, svarar Gille när TT frågar om hon känner förtroende för Juholt.

Janica Sörestedt, S-ombudsman för Gotland: ”Han har gjort många människor besvikna…men som politiker och partiledare har han mitt orubbade förtroende”, säger Sörestedt till TT.

De vill ha bort Juholt

• Mariam Osman Sherifay, ­ledamot i S partistyrelse: ”Att han avgår helt enkelt”, svarar Osman Sherifay på Svenska Dagbladets fråga om vad som måste göras.

Jan Andersson, S-ordförande i Helsingborg: ”Jag tycker det är för mycket nu. Stämmer uppgifterna så tycker jag Håkan Juholt ska gå”, säger Andersson till TV 4.

Widar Andersson, tidigare riksdagsledamot för S: ”Ja, det tycker jag”, svarade Andersson på en direkt fråga i SR:s Studio ett om han tycker att Juholt bör avgå.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro