ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De vill förändra livet för barn

Maria Forsström · 25 Nov 2014
Uppdaterad 25 Nov 2014
Anton Westman är junior systemutvecklare och jobbar tillsammans med Christoffer Svanberg, som fortfarande studerar, på att söka hjälpa barnsjukvården att utveckla sin dokumenthantering. Felicia Margineanu är fotograf och jobbar med att utveckla OhSnap! både för sig själv och de unga tjejer hon arbetar med. De tävlar med tretton andra sociala entreprenörer om att bli årets Change Leaders.

Anton Westman är junior systemutvecklare och jobbar tillsammans med Christoffer Svanberg, som fortfarande studerar, på att söka hjälpa barnsjukvården att utveckla sin dokumenthantering. Felicia Margineanu är fotograf och jobbar med att utveckla OhSnap! både för sig själv och de unga tjejer hon arbetar med. De tävlar med tretton andra sociala entreprenörer om att bli årets Change Leaders. Foto: Gustav Gräll


klar

Artikellänk är kopierad

Femton nervösa sociala entreprenörer mötte två svåra paneler i intervjudelen av tävlingen om att bli Sveriges nya Change Leaders – även kallad Sveriges tuffaste entreprenörstävling. Tävlingen kan leda till finansiering i upp till fem år, om idén är tillräckligt bra.

När Anton Westman var liten var han svårt sjuk i trombocytopeni. Han var så liten att han inte kommer ihåg själva sjukdomen, men vet däremot hur den påverkade hans familj och hur viktigt det är att allt runt sjuka barn fungerar. Det är därför han nu är med i Reach for Changes tävling för sociala entreprenörer, där han och kollegan Christoffer Svanberg, båda 28, arbetar tillsammans med ett flertal läkare för att utveckla ett IT-system som ger dem översikt över vården inom barncancer – något som i dag sker med pappersprotokoll. - Tack vare stränga rutiner upprätthåller de patientsäkerheten men helt krasst är sjukvården kvar på 1800-talet när det kommer till dokumenthantering. Det är faktiskt ofattbart, säger Anton Westman, som nu alltså vill få stöd för att fortsätta utveckla systemet.

Det var på lördagen femton aspirerande entreprenörer samlades på ett hotell i Stockholm för att intervjuas om sina idéer av en panel från Reach for Change och en panel bestående av elva ungdomar mellan 16 och 18 år. En av deltagarna i ungdomspanelen är Diana Mamendi som tillsammans med de andra deltagarna ser fram emot sin makt över entreprenörerna. - Det är mycket som står på spel. Det ska vara en unik idé som ska skänka en bättre vardag till unga i Sverige, säger hon.

Felicia Margineanu, 21, är en annan av de sociala entreprenörerna som är på plats för att intervjuas av panelerna om OhSnap!, en utbildning inom fotografi och samhällspåverkan hon har för unga tjejer som handlar om mer än ljussättning och slutartider. - Jag vill att de ska sätta sin egen agenda. Den sexistiska objektifieringen är ett problem i dag så vi observerar och talar mycket om det, om ideal, maktstrukturer och hur kraven ser ut på att man ska vara. Och Felicia Margineanu är nervös. - Nu har det här blivit så personligt för mig. Det är mitt liv. Den 11 december får hon veta om hon vunnit.

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Forsström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro