ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De vill göra offentliga toaletter könsneutrala

· 10 Mar 2015
Uppdaterad 10 Mar 2015
Aleksa Lundberg föddes som pojke men med en kvinnlig identitet.

Aleksa Lundberg föddes som pojke men med en kvinnlig identitet. Foto: Stina Gullander/TT


Transaktivister vill ta bort skyltarna för män och kvinnor på offentliga toaletter – och täcker dem med klisterlappar i väntan på att samhället gör om systemet. Ett samhälle måste erkänna den mångfald och de olikheter som finns” säger Aleksa Lundberg, 33.

klar

Artikellänk är kopierad

Med klisterlapparna vill transaktivister upplysa samhället om att offentliga toaletter borde delas upp efter om personer vill stå eller sitta i stället för efter kön.
Med klisterlapparna vill transaktivister upplysa samhället om att offentliga toaletter borde delas upp efter om personer vill stå eller sitta i stället för efter kön.Foto: Stina Gullander/TT

Skådespelaren Aleksa Lundberg, 33, som föddes med snopp men med en kvinnlig identitet, ersätter de ­ursprungliga skyltarna för damer och herrar med klistermärken som i stället ­visar toalettens funktion – stå eller sitta.

Hon vill att samhället skrotar den nuvarande modellen med särskilda toaletter för män och kvinnor.  I   framtiden kommer alla toa­letter att vara uppdelade efter om personen står eller sitter ned, resonerar hon, och varför vänta på att ­resten av samhället ska hinna ikapp?

– Kön är ingenting som vi kan dela in i två, utan existerar precis som sexualitet lite mer flytande på en skala. Genom att vi har byggt upp samhället efter ett binärt könssystem så osynliggör man alla dem som på något sätt är transpersoner eller rentav är födda som intersexuella.

Kan du kräva att alla ska känna sig bekväma med den nya uppdelningen?

– Kan man kräva att det är som i dag, att ett samhälle finns till för några och inte för alla? Ett samhälle måste erkänna den mångfald och de olikheter som finns, och då kan man inte bygga toaletter och offentliga rum för vissa och inte för andra. Jag skulle vilja vända på det, man kan inte kräva att en viss grupp ska exkluderas för att man själv ska fortsätta vara bekväm.

Hur gör man med pissoarer som inte är avskärm­a­de?

– Det är bara att ha kvar det som det är, och så får de som kan stå och kissa gå in och ställa sig och kissa.

Frågan är kontroversiell –  men för transaktivisterna bottnar den i känslan av att inte respekteras.

– Transpersoner lider i hög utsträckning av psykisk ohälsa och missbruk, är ofta utsatta för hatbrott och är överrepresenterade i gruppen som har sex mot ersättning. Att inte känna sig välkommen i det offentliga rummet bidrar till den psykiska ohälsan, säger Yolanda Bohm på RFSL Ungdom, ­talesperson för skitikön.nu-kampanjen.

Hon förklarar att skyltarna på toaletterna också är en trygghetsfråga – att transpersoner helt enkelt blir avvisade från offentliga toaletter eftersom de inte anses höra hemma i någon av kategorierna.

– Risken för våld finns alltid, särskilt för transtjejer. Om du går in på damtoaletten så kan du bli utsjasad, och om du blir tvungen att gå in på herrtoaletten finns risken att du blir nedslagen på grund av uppfattningen om att transtjejer försöker lura killar. Det har hänt mig och många andra transpersoner flera gånger, oavsett om det är på gatan eller klubbar, att folk har knuffat bort mig.

DO om förslaget: ”Om det kan minska utanförskapet är det bra”

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har i nuläget inga planer på att driva frågan om att samhället ska sluta dela upp offentliga toa­letter för män eller kvinnor. Det förklarar Sonya Aho, pressekreterare vid DO.

– Det ska vara någon person som reagerar på det ­eller själv känner sig utesluten eller på annat sätt bortsorterad. Förslaget är lovvärt, och om det kan minska utanförskapet är det bra, men jag skulle inte säga att det här skulle vara något som vi tar upp sådär, om inte det är någon specifik anmälan som vi bör kunna utgå från som grund.

Har någon anmält toalettskyltarna?

– Nej, däremot har vi fått in anmälningar om att man får betala olika mycket för att komma in på offentliga toaletter, olika kostnader för män och kvinnor.

Kommer ni ta upp frågan vid en anmälan?

– Då tittar vi på det, det beror på hur stort samhällsproblem det här är. Vi gör  en bedömning om vi får in en anmälan, men då är det utifrån den specifika situationen, det är svårt att svara hypotetiskt.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro