ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De vill ha barn via surrogatmamma – nu kan det bli möjligt i Sverige

Åsa Larsson · 22 Feb 2016
Uppdaterad 23 Feb 2016
Oscar Kjellberg, 25, och Niclas Holmberg, 30, hoppas på ett ja på till altruistiskt surrogatmödraskap.

Oscar Kjellberg, 25, och Niclas Holmberg, 30, hoppas på ett ja på till altruistiskt surrogatmödraskap. Foto: Privat


Ska Sverige tillåta surrogatmoderskap? I morgon kommer utredningen som ska ge svar på den frågan. Oscar Kjellberg, 25, och Niclas Holmberg, 30, är ett av paren som väntar med spänning på beskedet.

klar

Artikellänk är kopierad

Oscar och Niclas började prata om att skaffa barn två år in i sin relation. Men hur? För homosexuella manliga par är möjligheterna väldigt begränsade. Homoadoptioner är tillåtet i Sverige, men inga internationella adoptioner har genomförts. 

– Det är inget som händer i praktiken. Man blir bortsorterad, säger Oscar Kjellberg.

Andra vägar är att hitta exempelvis ett lesbiskt par för att skaffa barn tillsammans med och bilda en så kallad stjärnfamilj. Ett annat är att ta hjälp av en surrogatmamma.

– Det kände vi var rätt för oss. Vi ville ha våra egna barn.►LÄS MER: Deras barn hamnar i kläm – Sverige laglöst land för surrogatbarn Argumentet mot att bilda en stjärnfamilj är att det blir väldigt många personer inblandade, säger Oscar Kjellberg.

– Det blir fler förebilder, men vi blir helt beroende och låsta av de två andra personerna. 

Att resa utomlands och ta hjälp av en surrogatmamma är förenat med osäkerhet och stora kostnader. I exempelvis USA kan det kosta över en miljon kronor.

Nu hoppas Oscar och Niclas på Sverige. På onsdag kommer den utredning som ska ge svar på om Sverige ska införa surrogatmoderskap.►LÄS MER: Desperat sökande efter surrogatmammor på nätet Kritiker menar att kvinnor riskerar att utnyttjas och att det därför inte borde tillåtas.

Har du förståelse för deras argument?

– Nej, det har jag inte, så länge alla är med på det. Rätten att bestämma över sin kropp måste ligga hos kvinnan, säger Oscar Kjellberg.

Om utredningen säger ja så kvarstår ändå att de politiska partierna ska rösta.

S-kvinnors förbundsordförande Carina Ohlsson.
S-kvinnors förbundsordförande Carina Ohlsson.Foto: Minna Ridderstolpe

S-kvinnor ser risker med att tillåta surrogatmoderskap

S-kvinnors förbundsordförande Carina Ohlsson hoppas att utredningen kommer att säga nej, men tycker att det är en svår fråga.

– Vi tycker inte att det är okej att använda kvinnors kroppar på det sättet.

S-kvinnor är kritiska mot kommersiellt surrogatmoderskap, som finns i olika länder i världen.

– Det blir en maktordningsfråga och rör fattiga kvinnor som är mer utsatta. Man köper någon annans kropp.►LÄS MER: Indien begränsar surrogattjänst Den svenska utredningen ska bara utreda altruistiskt surrogatmoderskap, men det är ändå problematiskt, tycker Ohlsson.

– Det är svårt att helt dra en gräns vad som är kommersiellt och altruistiskt, eftersom det kan bli aktuellt med någon form av ersättning ändå.

Hon påpekar att en graviditet inte är helt riskfri.

– Det kan ju hända att man blir sjuk under tiden eller får förlossningsskador. Så frågan blir ju hur man skulle reglera kring vad som händer då.►LÄS MER: Australiskt par övergav surrogatbaby med Downs syndrom Carina Ohlsson ser en risk vid altruistiskt surrogatmoderskap att kvinnor kan känna sig pressade att ställa upp.

Hur ser du på argumentet att en kvinna borde få göra vad hon vill med sin kropp?

– Ja, om man tittar på individperspektiv, men nu tycker vi att det här även har en strukturell dimension som vi tycker väger över.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro