ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De vill locka fler tjejer till esporten – möts av hat och hot

Erik Glanell · 7 Okt 2017
Uppdaterad 9 Okt 2017
Lillie Klefelt och Liza Lind är grundare till communityt Female Legends.

Lillie Klefelt och Liza Lind är grundare till communityt Female Legends. Foto: Simon Krona


Communityn Female Legends kampanj låter tjejer köpa billigare biljetter till årets Dreamhack winter för att få fler att våga utöva sin hobby. Men initiativtagarna möts av hotfulla och hatiska kommentarer.

klar

Artikellänk är kopierad

MISSA INTE: Yacine ”yzn” Laghmari vill göra esporten med jämlik

Female Legends jobbar för att få fler kvinnor in i esporten och kunna trivas i sin hobby som gamers. Som ett led i det arbetet erbjuder de nu sina medlemmar, som består av kvinnor och ickebinära, att resa för halva priset till Dreamhack Winter.

– I slutändan handlar det om att det är högre trösklar för tjejer att ta sig till Dreamhack. Vi har egentligen två mål med att få tjejer till Dreamhack. Dels ska de våga vara där och dels vill vi visa att tjejer inte är några enhörningar i spelvärlden, säger Liza Lind som är en av initiativtagarna.

Communityn har vuxit i snabb takt och firade nyss sin ettårsdag. Från Dreamhack Winter 2016 där de var 70 medlemmar till i dag när medlemsantalet nått upp i 1100 personer. Och det finns ett stort behov av gemenskapen märker Liza Lind.

– Vi har en stängd Facebookgrupp där vi får väldigt mycket kärlek och det är många som vill åka och är superpeppade. Det är också en total kontrast mot vad som händer utanför gruppen, säger hon.

Som kvinna i spelvärlden är hat och hot ett återkommande inslag i vardagen och när kampanjen för Dreamhack Winter lanserades rörde det upp ännu en hatstorm.

– Det mesta är elaka kommentarer, de skriver till oss på vår sida och mejlar, säger Liza Lind och berättar även om ett annat tillfälle där en person hotat att ta till våld mot dem.

Det är den miljön som gör att Liza Lind och andra engagerade tycker att det är så viktigt att stå upp för att slippa vara rädda.

Belöningen för arbetet är alla fina möten som communityn möjliggör.

– Det är så himla roligt att vara på plats och träffa alla. Vi kör så mycket online-baserat så det är så här man får den fysiska interaktionen. Det är det man lever på, när någon kommer fram och säger att man gör något bra och att de inte vågat åka om det inte vore för oss.

LÄS MER
Jennifer Lopez pumpar in pengar i svenske spelarens lag
klar

Artikellänk är kopierad

Erik Glanell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro