ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De vill minska brottsligheten – med nattfotboll

sara zettergren · 16 Jun 2016
Uppdaterad 16 Jun 2016
Mohammed ”Hamma” Mohammedian, Anton Juholt och Younis Qaderi var iniativtagare till nattfotbollen i Skäggetorp. 

Mohammed ”Hamma” Mohammedian, Anton Juholt och Younis Qaderi var iniativtagare till nattfotbollen i Skäggetorp.  Foto: Privat (montage)


GoodSport håller bland annat i både nattfotboll och tjejfotboll. Genom att använda sig av idrott vill de skapa integration i Sveriges mest utsatta områden. I Skäggetorp i Linköping har de sett att brotten minskat med 50 procent sedan fotbollens start.

klar

Artikellänk är kopierad

Stiftelsen Goodsport startades 2012. Tanken med Goodsports verksamhet är att integrera ungdomar i utsatta områden genom att använda sig av idrott.

– Vi tar ut idrotten till områden där det är stökigt eller inte finns något föreningsliv. Vi använder idrotten som en metod, säger Patrik Asplund, VD på Goodsport.

I dag bedriver de verksamheter som nattfotboll och tjejfotboll i stora delar av Sverige. De här även projekten jobbchansen – som går ut på att hjälpa unga hitta praktikplatser och jobb, samt skolträffen där högstadieklasser från olika områden träffas. I området Skäggetorp i Linköping har de varje lördag tjejfotboll och nattfotboll. En av initiativtagarna är Anton Juholt.

– Jag och Mohammed ”Hamma” Mohammedian oroade oss för ungdomarna som bor i Skäggetorp. Varför ska de få det sämre bara för att de bor där? Så vi letade efter något som kunde engagera ungdomar och då tog vi kontakt med Goodsport.

►LÄS MER:  De hjälper utsatta unga: "Gemenskap kan läka såren"

Enligt statistik från polismyndigheten så har brotten i just Skäggetorp minskat med cirka 50 procent. Något som kan bero på att man startat de här idrottsaktiviteterna. 16-åriga Nimo Ali Hassan är i dag ledare för tjejfotbollen i Skäggetorp och hon tror definitivt att nattfotbollen hjälper unga. 

– Det är en jättebra verksamhet. Vi får igång unga som annars är ute sent och gör dumma saker, säger Nimo Ali Hassan, ledare för tjejfotbollen i Skäggetorp. 

►LÄS MER: Undersökning: 2 av 5 unga känner oro och stress för framtiden

I dag har nattfotbollen i Skäggetorp mellan 75 och 150 besökare varje lördag. Enligt Anton Juholt är det både folk som studerar på universiteten, nyanlända, ensamkommande flyktingbarn och massa andra som kommer för att spela. Han tycker det är viktigt att fokusera på människorna för att skapa integration.

– Det är viktigt att barnen känner att de är barn och får träffa kompisar. Det handlar inte bara om att lära sig språket och att få ett jobb utan man måste också känna att man har ett eget värde.

Innan Nimo Ali Hassan hon blev ledare så gick hon på tjejfotbollen för att träffa andra.

– Jag har alltid haft ett intresse för fotboll, jag tyckte tjejfotboll lät som en kul grej och att träffa andra tjejer också som jag inte träffar annars.

För henne har det betytt mycket att vara delaktig i tjejfotbollen.

– Jag är född och uppvuxen i Skäggetorp och jag har sett dåliga saker. Så när man ser ett positivt resultat att brotten minskat då blir man superglad. Det värmer i hjärtat att se att de man gör för att hjälpa fungerar.

►LÄS MER:  Fotbollslag vill starta hem för ensamkommande flyktingbarn

klar

Artikellänk är kopierad

sara zettergren
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro