ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De vill se mer mat rulla i Stockholm

Metro · 4 Jun 2012
Uppdaterad 4 Jun 2012
På söndag 10 juni arrangerar Nidal Kersh (mitten) ”Street Food Manifest” tillsammans med Adam Stephenson och Oskar  Montano från Burger Bro’s. Manifestationen för bättre gatumat kommer att hållas i Vitabergsparken.

På söndag 10 juni arrangerar Nidal Kersh (mitten) ”Street Food Manifest” tillsammans med Adam Stephenson och Oskar  Montano från Burger Bro’s. Manifestationen för bättre gatumat kommer att hållas i Vitabergsparken. Foto: Gustav Gräll


klar

Artikellänk är kopierad

Rullande gatukök, så kallade food trucks, är populära på många håll i världen. Men i Sverige har fenomenet inte fått fäste, eftersom det är nästintill omöjligt att få tillstånd för verksamheten. I dag finns ett 70-tal försäljningsplatstillstånd i Stockholms stad. Alla är utdelade till verksamheter som funnits sedan länge.

Att som ny aktör få ett tillstånd är svårt och en av dem som tröttnat är Nidal Kersh som står bakom Facebookgruppen ”Street Food Stockholm” med 1 200 medlemmar.

– Maten är ju viktig, det vore kul att kunna köpa någonting annat än varmkorv, men det finns flera andra aspekter också. Med sina höga trösklar sätter staden stopp för folk med bra idéer. Varje nytt tillstånd skulle ju innebära ett nytt jobb, säger Nidal Kersh.

Frågan om food trucks har nu även tagit sig in i Stadshuset, sedan stadsmiljöborgarrådet Per Ankersjö (C) meddelat att han backar upp idén.

– Frågan har försvunnit i en byråkratisk djungel. Att ha food trucks skulle ge en vital och levande stadsmiljö, säger han.

Ett av argumenten för att det ser ut som det gör är att framkomligheten i staden skulle minska med fler tillstånd. Något Ankersjö avfärdar.

– Det finns gott om plats i Stockholm och det rör sig om några timmar om dagen, det är ju det som är så bra.

Ankersjö föreslår att man börjar med några pilotområden för att sedan utvärdera.

– Brunkebergs torg är ett bra exempel, det är en trist del av staden som skulle leva upp om det fann möjlighet att käka lunch där.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro