ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De vill se ut som levande dockor

Jenny Sköld · 30 Mar 2012
Uppdaterad 2 Apr 2012

Ett skönhetsideal, där målet är att se som en levande docka, sprider sig på nätet. Palermo Angelic och Kotakoti är västerländska anhängare av stilen, men trenden är kanske ännu större i Kina och Japan.

klar

Artikellänk är kopierad

Tonårstjejer med webalias som Venus Angelic och Kokakoti har har blivit något av internetsensationer den senaste tiden, med sina undervisande klipp om hur man klär sig, sminkar sig och rör sig som en docka.

"Venus Angelic" har över 8 miljoner visningar på sin officiella Youtubesida. Med knyckiga rörelser och oidentifierbar brytning visar hon steg för steg hur man förvandlar sig till en levande docka – något som tonårstjejer över hela världen sedan kopierar.

Youtubestjärnan Dakota Rose – känd bland fansen som Kotakoti – är en Los Angeles-baserad anhängare av samma stil. En annan föregångare är kinesiska Koko, som väckte stor uppmärksamhet förra sommaren med sina förmodligen retuscherade självporträtt

Förebilderna är hämtade ur japansk manga och animé, en serieform där karaktärerna har enorma ögon, spetsig haka och minimal mun. Men tjejerna som kopierar stilen finns över hela världen, från Kina och Japan till Europa och USA. 

Den amerikansk-japanska sajten Kotaku förklarar att idealet från början kommer från Manga. "I många asiatiska länder betraktar gulliga små ansikten och stora ögon som mer attraktivt än stora, runda ansikten. Det är därför karaktärer i dataspel och tecknade figurer har det utseendet över hela kontinenten. 

Som många nya ungdomsfenomen väcker även den här trenden oro bland vuxna, som tycker att Lolitastilen sexualiserar barnen och drar till sig män med tveksamma syften. "Tusentals flickor runt om i världen har visat intresse för den här flickan (Dakota Rose) och vill se ut som henne. Det finns en stor risk att flickor blir påverkade av detta", skriver colombianska tidningen Opinion.com.bo. 

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro