ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De visar brösten – och samhällets dubbelmoral

Hugo Ewald · 14 Sep 2015
Uppdaterad 14 Sep 2015
Amanda Pommer har klippt ut en mans bröstvårta och lagt över sin egen. Då blir bilden plötsligt tillåten på Facebook. I bakgrunden en Free the nipple-demonstration i Stockholm.

Amanda Pommer har klippt ut en mans bröstvårta och lagt över sin egen. Då blir bilden plötsligt tillåten på Facebook. I bakgrunden en Free the nipple-demonstration i Stockholm. Foto: Privat/Montage


Kampanjen Free the nipple, som vill protestera mot hur kvinnors bröst sexualiseras, har blivit global. Och på söndag arrangeras en demonstration i Malmö där deltagarna bland annat vill protestera mot att kvinnliga bröstvårtor inte tillåts på sociala medier.

klar

Artikellänk är kopierad

I december 2013 startade filmskaparen Lina Esco kampanjen Freethe nipple, efter att hennes film med samma namn i princip var omöjlig att släppa på grund av de många barbröstade kvinnor som förekom i den. Med kampanjen ville hon visa på vad hon ansåg var en dubbelmoral i hur kvinnor respektive mäns bröst behandlas – män tillåts gå utan tröja offentligt medan kvinnor uppmanas att skyla sin bröstvårtor.

Kampanjen har sedan dess blivit global, och fått stöd av bland annat Miley Cyrus, Tove Lo och Rihanna. Under de senaste veckorna har flera demonstrationer ägt rum i Sverige under parollen Free the nipple. Under söndagen kommer även en demonstration att hållas i Malmö.

– Det finns en ganska problematisk syn på kvinnliga bröst, det är det som har startat hela grejen. Tar man till exempel Facebook säger de uttrycklighen i sina gemenskaphetsregler att de inte tillåter kvinnliga bröstvårtor, säger Amanda Pommer som är en av arrangörerna.► LÄS MER: Politikern visade bröstet – för att stötta 17-årig student

Enligt Amanda finns det en stor dubbelmoral i hur Facebook agerar i frågan. Hon menar att Facebook å ena sidan skapat möjligheten attinte definiera sig som antingen kvinna eller man, men samtidigt tvingar in människor i ett specifikt kön när de förbjuder bröstvårtor de tolkar som kvinnliga.

– De tar sig också friheten bestämma vilka bröst som är sexuella och vilka som inte är det eftersom de till exempel tillåter ärr efter bröstborttagning och kvinnor som aktivt ammar, säger Amanda.

Men kampanjen handlar inte bara om sociala medier, utan hur kvinnor även i det verkliga livet uppmanas att dölja sina bröstvårtor.

– Nu på sommaren kanske det är okej att en man går utan tröja, men som kvinna finns risken att man blir anmäld för förargelseväckande beteende. Vi ska ha rätten att inte bli sexualiserade mot vår vilja, det är det viktigaste, säger Amanda och fortsätter.

– Jag tror att alla steg vi tar kan påverka människor som till exempel ser oss demonstrerara och tydliggör problematiken. Vi gör konstanta framsteg, och vi kommer nå dit vi vill snart.► LÄS MER: I dag kan ditt flöde fyllas av bröstbilder

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro