ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De visar upp lyxliv på Instagram: Många tror att vi rider på kameler”

Karolina Skoglund · 20 Jan 2015
Uppdaterad 20 Jan 2015

Foto: The rich kids of Tehran


klar

Artikellänk är kopierad

Foto: The rich kids of Tehran
Foto: The rich kids of Tehran
Foto: Rich kids of Tehran
Foto: The rich kids of Tehran
Foto: The rich kids of Tehran

Privatplan, lyxbilar och klockor för fantasisummor. Det är den som bild som instagramkontot  ”The rich kids of Tehran” vill förmedla av vardagen i Iran. 

Ett konto på Instagram vid namn ”The rich kids of Tehran vill visa ”vad de inte vill att du ska se om Iran” och lägger så gott som dagligen upp bilder som påstås spegla deras glamourösa liv i Iran. Kontot har tiotusentals följare och har bland annat uppmärksammats av BBC, Daily Mail och Business Insider. 

Kontoinnehavarna säger till Metro att syftet med kontot är att visa upp det riktiga Iran.

– Många tror att vi rider på kameler och kan inte kan skillnad mellan perser och araber. Så vi ville visa dem vår dagliga livsstil i vår stad, hur vi ser ut, klär oss, kör och bor. 

Bilderna föreställer allt från lyxbilar till värstingklockor och fashionabla hus.

– Eftersom människor ser och tror på allt de ser och hör i media. Så när de ser att verkligheten inte stämmer med de fabricerade nyhetsrubrikerna eller propaganda i form av tv-serier som ”Homeland”.

Men de har även fått kritik mot kontot, då de uppges lägga upp bilder som inte alls är tagna av de själva. Bland annat har de lagt upp en bild på vad som kan antas vara en pressbild på en Mercedes i modellen Carlsson CS50 Versailles, som endast finns i 25 exemplar och visades upp på The Geneva Motor Show 2014.

En annan bild de lagt upp, som föreställer ett lyxhus, går till exemel att finna i New Orleans Garden District, bekräftar en arkitekt. 

Kritiken om att alla bilder inte föreställer livet i Iran slår kontoinnehavarna ifrån sig. 

– Vi får massor av foton dagligen från människor i Teheran och andra städer i Iran som vill få sina bilder publicerade på vårt konto. Några av dessa bilder delas också i andra källor på nätet, men majoriteten av våra bilder är exklusiva.

Rouzbeh Parsi, Iranexpert och lektor i mänskliga rättigheter vid Lunds Universitet, säger att den utvecklingen som skett i Iran de 30 senaste åren har gjort att fattigdomen minskat, men att inkomstklyftorna ökat.

– Det finns alltså oproportionerligt rika personer i Iran. Att dessa mäktiga ungdomar finns i Theheran är det ingen tvekan om, säger han. Om de är särskilt många eller om det är de som fotas? Det är en annan femma. Några av de som är riktigt riktigt rika från Iran är inte ens i Iran. De har lägenhet i Dubai och London och andra ställen, säger han och fortsätter:

– Generellt sett brukar folk vara mer diskreta. All typ av utsvävning, om det sedan är droger eller sex eller vad det nu är, sker ofta inom lykta dörrar. Och att publicera bilder utan slöja är väldigt kaxigt. Det kan ju lika gärna vara så att syftet är att uppmärksamma inkomstklyftorna just genom detta konto.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro