ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De vuxna tar inte eleverna på allvar”

Robin Grahl · 23 Okt 2012
Uppdaterad 22 Okt 2012
Mellan 2008 och 2011 ökade antalet anmälningar av kränkande behandling med 104 procent.  Bilden är arrangerad. 

Mellan 2008 och 2011 ökade antalet anmälningar av kränkande behandling med 104 procent.  Bilden är arrangerad.  Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX


Misshandel, slag med bandyklubbor och psykisk mobbning är några av kränkningarna som anmäls varje dag av elever och deras föräldrar. Mobbningsanmälningarna ökar på Sveriges skolor.

klar

Artikellänk är kopierad

Fler skolor får kritik för sitt arbete i kränkningsärenden.

– Om du frågar mig så är klimatet på många skolor alldeles för hårt. Det är nolltolerans som gäller, tycker jag. Det finns många skolor som har väldigt hårt arbete framför sig, säger Caroline Dyrefors Grufman, barn- och elevombud på Skolinspektionen.

Många skolor brister i sitt förebyggande arbete mot kränkningar i skolmiljön. Det finns även brister i uppföljning av ärenden. Mellan 2008 och 2011 ökade antalet anmälningar av kränkande behandling på skolor med 104 procent och kritikbesluten har blivit tre gånger fler. 

– Den vanligaste anmälningen är att elever kränker andra elever och att de vuxna inte får stopp på kränkningarna. De vuxna tar inte eleverna på allvar. De bagatelliserar händelserna. Det lättaste är att tänka på barnen som vuxna i stället. Hur många vuxna hade kunnat tänka sig att stå ut med att bli utsatta för oerhört kränkande tillmälen och våld, säger Carl-Gustav Sidenqvist, skolexpert på Skolinspektionen.

Sedan oktober 2009 är det lättare att anmäla via skolinspektionens hemsida. Eleverna känner dessutom bättre till sina rättigheter, och möjligheter att anmäla, menar Caroline Dyrefors Grufman.

klar

Artikellänk är kopierad

Robin Grahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro