ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Debattörerna: Sverige borde medla mellan kurder och turkar

Metro · 12 Mar 2015
Uppdaterad 11 Mar 2015

Foto: Privat


klar

Artikellänk är kopierad

Konflikten mellan kurderna och Turkiets regering går långt bak i tiden. Sverige har nu chansen att träda fram och erbjuda sig att medla mellan parterna. Utrikesminister Margot Wallström skulle kunna göra stor nytta i sammanhanget, skriver fyra svensk-kurdiska och svensk-turkiska debattörer.

Nyligen meddelade högt uppsatta kurdiska politiker och turkiska statsråd i direktsänd tv att den fängslade PKK-ledaren Abdullah Öcalan önskar vapenvila. Kurdfrågan bör enligt Öcalan lösas med fredliga medel. PKK-ledarens initiativ är ett steg i rätt riktning och välkomnas av bland andra EU:s utrikesrepresentant Federica Mogherini.

Det turkiska förhållningssättet till Öcalans uttalande är dock som vanligt otydligt. Av de få uttalanden som vi har fått ta del av betraktar den turkiska regeringen ännu inte landets 25 miljoner kurder som en kollektiv grupp, utan endast som enskilda medborgare. Det är en oroande tendens när kurderna kräver kollektiva rättigheter, bland annat ett erkännande som en etnisk folkgrupp i den turkiska författningen och fullständig legitimitet åt det kurdiska språket.

Det är allmänt känt att Recep Tayyip Erdogan under sin tid vid makten de senaste åren har monterat ner demokratin. Erdogan har dock har vid flera tillfällen lovat att lösa kurdfrågan med fredliga medel. Redan 2009 lovade han att lansera ett demokratipaket. Vad det paketet bestod av är ännu oklart. Dock fick vi några dagar efter hans uttalande bevittna massarresteringar av 10 000 kurdiska politiker och intellektuella. Risken är att häxjakten mot journalister, författare, prokurdiska politiker, feminister och människorättskämpar inte kommer att avta.

Bara i dagarna ska det turkiska parlamentet klubba igenom 132 lagförslag som ökar polisens maktbefogenheter i ett land där polisen ständigt får internationell kritik för sina övergrepp. Nu ska man även få tillåtelse att döda en person som bär en träpinne under en demonstration. Den turkiska regeringen vill uppenbarligen utöka sin kontroll över rättsväsendet och farhågorna är att man nu med hjälp av den nya lagstiftningen kommer att avskaffa all politisk och social opposition.

Vi tror därför inte på de löften man avgett i Ankara när man återigen utlyst ännu ett demokratipaket med syfte att lösa kurdfrågan. Hade Erdogan menat allvar så hade han under det senaste decenniet tagit konkreta steg för att lösa frågan, och därmed sparat människoliv.

Vi tvivlar på Turkiets avsikt med demokratipaketet och vädjar i stället till den svenska regeringen. Den turkiska statens vilja till en ”fredlig lösning av kurdfrågan” handlar snarare om förhalning av kurdernas önskemål än att säkerställa deras grundläggande mänskliga rättigheter.

Om Turkiet har ärliga ambitioner att skapa fred bland den kurdiska befolkningen bör man först frige alla politiska fångar. Dessutom bör en internationell part agera som medlare för att bevaka förhandlingarna som ska inledas mellan kurdiska och turkiska parter.

Det stora humanistiska landet Sverige har många duktiga medlare och skulle kanske en gång för alla kunna vara med och lösa konflikten mellan kurderna och den turkiska regeringen. Vår nuvarande utrikesminister Margot Wallström är det första namn vi tänker på. 

Kurdo Baksi

Svensk-kurdisk journalist och författare

Volkan Yesil

Jurist

Serdar Temiz

Doktorand vid Tekniska Högskolan 

Murat Kuseyri

Svensk-turkisk journalist

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro