ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Deborah, 51, var allergisk utan att veta om det – fick ångest och ville dö

Evelina Pålsson · 12 Mar 2016
Uppdaterad 12 Mar 2016
Tomater, potatis och mjöl hörde till livsmedel som fick Deborah Lipschits att må dåligt.

Tomater, potatis och mjöl hörde till livsmedel som fick Deborah Lipschits att må dåligt. Foto: TT Nyhetsbyrån/Privat


Ångesten fick Deborah att vilja dö. Nyligen testade hon sig för matallergi och resultatet visade att hon lidit helt i onödan.

klar

Artikellänk är kopierad

Deborah Lipschits beskriver sin mage som ett slagfält efter alla operationer. Operationer som skett i syfte att råda bot på hennes tarmproblem. Problem som precis som hennes ångest berott på matallergier hon inte visste att hon hade.

– Nu känner jag mig som på nytt född, säger Deborah.

För ett halvår sedan led hon av ångest, IBS, sömnproblem och reumatiska besvär. Men efter råd från sin kostpedagog bestämde hon sig för att ta ett blodtest. Det visade sig att hon var allergisk mot bland annat äggula, socker, tomat, mjöl och potatis. Saker hon tidigare ätit utan att förstå att hon var allergisk.

– Jag fick aldrig utslag. Jag kunde må lite illa men visste inte att man kunde vara allergisk mot ägg och vitlök, säger Deborah.

► LÄS MER: Alexandra har "allergisk matstrupe" – maten fastnar och hon måste kräkas

När hon uteslöt de livsmedel hon inte tål försvann alla hennes åkommor.

– Läkarna säger att det är ett mirakel men det är inget mirakel, det är matallergi, säger Deborah.

Hennes reaktion är ovanlig men förekommer uppger Nanna Mossberg Rylander som är legitimerad dietist med stor erfarenhet av födoämnesöverkänslighet.

– Det är jättesvårt att koppla smärtor i kroppen till allergier. De symptomen kommer mycket senare och det är svårt att förstå att de hör ihop med vad man ätit, säger hon.

Det är svårt för både patient och läkare att upptäcka matallergi om patienten inte har de typiska syptomen. Utslag och klåda är det vanligaste tecknet. Men allergi kan också påverka tarmkanalen och luftvägarna eller göra att det kliar i näsa och hals.

– Men alla dessa symptom kan även vara symptom på helt andra saker. Problem med tarmkanalen kan till exempel vara symptom på tarmsjukdomar, säger Nanna.

► LÄS MER: Expert: Så skonar du ditt barn från allergier

Precis som i Deborahs fall kan det därför bli en långdragen process att hitta orsaken. Visar det sig att man är allergisk kan man tvingas leva med en väldigt restriktiv kost och Nannas tips är ta hjälp av en dietist. Deborah beskriver de tre första veckorna med sin nya kost som ett helvete.

– Jag hade abstinens och mådde pissdåligt, jag drömde om choklad, säger hon.

Men i dag mår hon bättre än någonsin.

– Jag önskar att jag hade gjort det här som barn så att jag hade sluppit depressioner, ångest och sjukdomar, säger Deborah.

Nanna Mossberg Rylander, legitimerad dietist.
Nanna Mossberg Rylander, legitimerad dietist.Foto: Privat
klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Pålsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro