ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Deckardrottning gör upp med miljöbovar

Lina Färm · 19 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Biologen Jennifer Hood skriver krav-märkta deckare

klar

Artikellänk är kopierad

MILJÖ. Biologen Jennifer Hood tröttnade på deckargenrens klichéer med halv-alkoholiserade, medelålders poliskommissarier och journalister som hjältar. Hennes nya bok ”Gudaskymning” är en ekologisk deckare med biologer och forskare i huvudrollerna. Tryckt på miljövänligt papper och allt. Handlingen utspelar sig i och runt Göteborg. Ett kompisgäng biologer dras in i en mordgåta när en av dem snubblar över ett lik, den illa omtyckte miljöboven Rökh. Alla vännerna har mer eller mindre känt att de velat döda honom.

Boken väcker en del fråge-tecken om livet som biolog på Länsstyrelsen, där du jobbar. Hur actionfyllt är det egentligen?– Handlingen i boken är ju lite tillskruvad, det är inte så att vi brukar springa på döda människor, till exempel. Även om jag har lånat från mig själv och andra har jag inga förebilder till karaktärerna. Som biolog gör man en insats inte bara för oss, utan även för kommande generationer. Jag jobbar ju till exempel med att bilda naturreservat. På så sätt kan arter fortsätta att finnas kvar. Om man är intresserad av miljö- och naturfrågor har man satsat rätt.

Känner du att du kan slå hål på några myter om yrket?– Ja, många tror nog att man lever ett idealistiskt liv, att alla är med i Greenpeace och hänger utanför kärnkraftverk. Man kallas ju miljömupp. Vi är alla ganska vanliga människor, och jag kände att jag ville skriva om något jag kände till och om vanliga människor i min egen ålder.

En av huvudkaraktärerna, Charlotte, brottas med sitt dåliga miljösamvete över att hon köper engångsblöjor och kör bil. Vad har du dåligt miljösamvete över?– Ja, när man som jag jobbar med de här frågorna känner man kanske att man borde leva på ett visst sätt. Då kan jag ha dåligt samvete över att jag ibland är lite lat och tar bilen, eller att jag inte enbart köper ekologisk mat.

Miljöbrottslingen Rökh mördas i boken. I stort sett alla har velat döda honom på grund av hans förakt för miljön. Kan du känna igen den här frustrationen över miljöbovar?– Det är inte så att vi hyser agg mot någon särskild grupp, men vi stöter på många i jobbet som är misstänksamma mot oss som myndighetspersoner. Det händer att jag blivit utskälld, och kolleger har ju berättat hur de blivit hotade och ivägkörda från gårdar. Sedan finns det så klart många som är jätteförstående och gärna vill vara miljövänliga.

Är det för låga straff på miljöbrottslighet?– Ja, och rätt mycket läggs ner i brist på bevis eller resurser. Det händer att vi lämnar saker till åtal som sedan läggs ner på grund av resursbrist. Det känns lite tråkigt, även om det finns andra brott som är viktigare.

Blir det någon uppföljning till ”Gudaskymning”?– Ja, jag har en tanke på att göra åtminstone en bok till som bygger vidare på karaktärerna.

När hinner du skriva?– Det får bli på kvällar och helger. Jag önskar att jag kunde skriva på heltid, men tyvärr är det  inte så mycket pengar i det.

klar

Artikellänk är kopierad

Lina Färm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro