ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Degerfors samlar in pengar till stackars” Danderydsbor

Tomas Lundin · 4 Sep 2014
Uppdaterad 4 Sep 2014

Hjälp en stackars bidragsberoende Danderydsbo! Det vill vänsterpartiet i en av landets fattigaste kommuner som nu skramlar med bössorna till landets rikaste kommun. Nästan osmakligt”, säger Olle Reichenberg, moderat kommunalråd i Danderyd.

klar

Artikellänk är kopierad

Ingvar Eriksson och Stina Borjo samlar in pengar till bidragsberoende Danderydsborna.
Ingvar Eriksson och Stina Borjo samlar in pengar till bidragsberoende Danderydsborna.Foto: Degerforsaren

Enligt initiativtagarna till Danderydshjälpen tar en normalfamilj i Danderyd emot mellan 8 000 och 9 000 kronor i bidrag i form av Rut- och Rot och genom avdrag för räntor på banklån varje månad. – Hos oss kostar Rut och Rot inte ens en fjärdedel så mycket som i Danderyd, säger Ingvar Eriksson, som jobbar på järnverket i Degerfors och är aktiv i Vänsterpartiet i kommunen till partiets tidning Degerforsaren. Samtidigt som Danderydsborna får mer bidrag har inkomstskillnaderna mellan de båda kommunerna ökat, menar Vänsterpartiet. År 2000 tjänade en Danderydsbo 55 000 kronor mer om året än en Degerforsbo – 2012 hade det ökat till 103 000 kronor.

Olle Reichenberg, moderat kommunalråd i Danderyd vill inte se Danderydsborna som bidragstagare. 

– Jag kan tycka det är lite märkligt för som jag ser det har Rut och Rot dels bidragit till att göra svarta jobb vita, dels att fler jobbar och betalar skatt, så det är väl bra om Danderydsborna är med och utnyttjar de här tjänsterna. 

Insamlingsbössorna kommer att skramla under hela valrörelsen och efter det kan Danderydsbor i nöd ansöka om pengar. Om ingen ansöker kommer i stället pengarna gå till en hjälporganisation som är aktiv i Danderyd, men Olle Reichenberg tror inte att någon kommer att nappa.

– Nej och om jag ska vara uppriktig så tycker jag nästan att det är lite osmakligt. Det finns ju människor som lider oerhört och det vore ju bättre om Vänsterpartiet samlade in pengar till dem i stället för att göra raljanta politiska utspel, säger han till Metro.

Olle Reichenberg (M), Danderyd.
Olle Reichenberg (M), Danderyd.Foto: Jonna Thomasson/Moderaterna.net
klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro