ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

hela denna artikel är en annons

Del 3: Fyra klimatsmarta innovationer – vad värmer ditt hem?

Metro · 23 Apr 2019
Uppdaterad 7 Maj 2019

Foto: Fortum


Undrar du ibland vad som värmer ditt hem? Det finns många briljanta energilösningar som tar vara på den restvärme som finns runt om i vårt samhälle. I del 3 av Projekt återhämtning tittar vi närmare på några innovationer som kanske värmer upp ditt hem just nu.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
Projekt återhämtning

I artikelserien ”Projekt återhämtning” kommer vi i tre delar gå djupare in på vilka utmaningar vi står inför, smarta innovationer och människor som jobbar med att göra vår planet renare.

Läs del ett i Projekt återhämtning här.

Läs del två i Projekt återhämtning här.

1. Fryst broccoli värmer grannens lägenhet. Bor du i Stockholm? Då är det mycket möjligt att du ibland värmer upp lägenheten med hjälp av kyl- och kyldiskar från matvarubutiker runt om i staden. Kyl- och frysdiskar kräver nämligen energi och ger ifrån sig restvärme då de jobbar för att hålla nere temperaturen. Flera butiker runt om i Stockholm har anslutit sig till det öppna fjärrvärmenätet. Det innebär att restvärme från kyldiskarna återvinns som värme i lägenheter runt om i Stockholm. Fiffigt va?

2. Värmande skridskoåkning. Varje år snör mängder av stockholmare på sig skridskorna och ger sig ut för härliga åk på den anlagda isbanan i Vasaparken. Överskottsvärmen från ismaskinen tar Stockholm Exergi, som ägs av Fortum och Stockholms stad, tillvara på och återvinner till fjärrvärmenätet. Under en normal säsong genererar isbanans ismaskin 700 MWh – det motsvarar uppvärmning av ett par hundra lägenheter i Stockholm.

3. Trädgårdsavfall en viktig del av kretsloppet. Stockholm Exergi har i samarbete med Stockholm Vatten och Avfall samt Stockholms stad startat stadens första anläggning för biokol i Högdalen. Där blir trädgårdsavfall som stockholmare lämnat in till någon av Stockholms Vattens återvinningscentraler till biokol. Biokolet som man får ut kan sedan grävas ner i parker och trädgårdar som jordförbättring och samtidigt binda koldioxid i marken. I processen genereras även värme som Stockholm Exergi återvinner i fjärrvärmenätet. Anläggningen i Högdalen kan i dag ta emot 15 procent av trädgårdsavfallet i Stockholm, men Stockholm Exergi tittar på möjligheterna att öka andelen genom flera biokolsanläggningar.

4. Värmande datorer. Du kanske har varit med om datorn blir överhettad efter en stunds användande? Tänk då en hel hall med massor av datorer som behövs kylas ner för att de ska fungera som de ska. Nu har ett flertal serverhallar runt om i Sverige börjat återvinna den restvärme som skapas i hallarna. Bland annat har Glesys datahall i Västberga anslutit sig till det öppna fjärrvärmenätet och när den är fullt utbyggd kommer den ha en kapacitet att värma 1 000 lägenheter. Väldigt smart!

Läs mer om Fortums hållbarhetsarbete här!

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro