ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dela på rummen rena drömmen

Kerstin Sundmark · 14 Apr 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
Dela Rum Elin och Linus Hjerpe och Simon och Ebba Björk trivs med att dela rum. – För det första tycker jag att det verkar gå otroligt bra för dem att bo ihop. Ingen är blyg och alla är spontana. De fungerar bra i grupp. Barn som delar rum är intressant ur ett socialt perspektiv. Blir de tryggare och duktigare på att samarbeta framöver? säger Marco Checchi

Dela Rum Elin och Linus Hjerpe och Simon och Ebba Björk trivs med att dela rum. – För det första tycker jag att det verkar gå otroligt bra för dem att bo ihop. Ingen är blyg och alla är spontana. De fungerar bra i grupp. Barn som delar rum är intressant ur ett socialt perspektiv. Blir de tryggare och duktigare på att samarbeta framöver? säger Marco Checchi Foto: Johanna Syrén


klar

Artikellänk är kopierad

Linus och Elins rum.
Linus och Elins rum.Foto: Johanna Syrén
Dela rum 
  Ebbas och Simons rum.
Dela rum Ebbas och Simons rum.

Ibland finns det inget alternativ – barnen måste dela rum. Men det behöver inte betyda problem. Hos familjen Björk/Molin tycker Ebba, Simon, Elin och Linus bara det är kul att ha gemensamma bord och garderober.

EBBAS MEDALJER – Det är Ebbas schackmedaljer som hänger där, säger Simon Björk, 7, och pekar stolt ut storasysters märkessköld. Själv har han inga medaljer. Än. Men han har ett klassfoto vid huvudändan av sin underslaf i deras våningssäng, och en egen byrålåda. Resten, ett skrivbord plus stol, en förvaringsbokhylla, en byrå och en klädhängare, delar han med Ebba, 9. I rummet bredvid sover Linus, 9, överst.

ENDA NACKDELEN – Ibland lyser Linus lampa ned i min säng, säger lillasyster Elin, 5. Det är den enda nackdelen hon kommer på med att dela rum. Men det är inget stort problem. Elin kryper bara ned under täcket vid fotändan, då blir det mörkt. Om Linus däremot inte sover i sin säng har hon svårt att sova. I ena hörnet står ett dockbord. Granne är ett skrivbord och en stol. En byrå får också plats, sedan är det stopp. Jo, Elin och Linus har var sin förvaringsbox också. – Jag har något som är ditt i min box, kommer Elin på och rotar runt bland halsband, pruttkuddar och plastfigurer.

INTE ARG Linus är inte ett dugg upprörd över att lillasyrran har lagt rabarber på en av hans prylar. Faktum är att inget av barnen tycker det är jobbigt att dela rum. Inte ens när Linus går eller pratar i sömnen. Lisa Molin är mamma till Elin och Linus och Martin Björk pappa till Ebba och Simon. De har inga gemensamma barn. Varannan vecka bor alla fyra barnen hos Lisa och Martin, varannan vecka hos sina andra föräldrar. När familjen flyttade in i villan i Gamla Enskede i södra Stockholm för 1,5 år sedan var det premiär för alla sex att bo under samma tak.

VAR LITE SPÄNDA – Vi var lite spända på hur det skulle gå. Och så visste vi inte hur de skulle para ihop sig. Men det gick hur lätt som helst. De gick bara in syskonvis i de olika rummen och sa att ”här ska vi bo”, säger Lisa. Enplansvillan är på 120 kvadratmeter. Den bakre delen har egen ingång och blev därför naturligt barnens avdelning. I hallen samsas kläderna i rejäla garderober. Spel, kritor, block och böcker räknas numera som gemensamma ägodelar. Martin är familjens Martin Timell. Det är han som förvandlat den kitschiga 70-talsinredningen till det luftiga och smakfulla hem det är i dag.

SMÅ BARNRUM Bägge barnrummen är små, cirka sju kvadrat, och rymmer bara det nödvändigaste. I stort sett fungerar de som sovrum. Alla fyra barnen föredrar det stora matbordet – perfekt att sitta och rita vid – eller tv-sofforna, där mamma och pappa kan läsa böcker för dem. Både Lisa och Martin är väl medvetna om att det här är en lösning som inte kommer att fungera för evigt. Tonårsbarn brukar ju inte tycka det är så kul att dela något, vare sig med syskon eller föräldrar. Därför har de 130 kvadratmeter källare i beredskap. Så småningom ska den anpassas för hög ljudvolym och egna rum.

•• Vilka fördelar ser ni med att barnen delar rum?– Barnen lär sig tidigt det sociala samspelet. Och så känner de sig trygga, de har alltid någon där, säger Lisa.– Det är två rum att städa i stället för fyra, säger Martin.

•• Vilka nackdelar ser ni?– Det blir mycket prylar, säger Lisa och gör en gest mot de överfyllda hyllorna.

klar

Artikellänk är kopierad

Kerstin Sundmark
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro