ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dementsjuk bröt benet och låg i egen urin – nu kritiseras skandalboendet

Sophie Tanha · 15 Maj 2019
Uppdaterad 15 Maj 2019
Genrebild.

Genrebild. Foto: TT


När den dementsjuka på ett äldreboende i Värmdö kommun ramlade och bröt lårbenet skulle det dröja dagar innan personalen tog patienten till sjukhus. Innan dess låg hen i sitt eget urin och klagade på smärtorna, skriver Mitt i.

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt en lex Maria-anmälan som tidningen Mitt i tagit del av kallades äldreboendets ansvariga sjuksköterska till den dementsjuka patienten en morgon, för att hitta hen genomblöt av urin och med smärtor i benet.

Alvedon mot smärtorna

Det visade sig att golvlarmet varit avstängt och att ingen i personalen märkt att patienten ramlat under natten. Sjuksköterskan ger patienten Alvedon mot sina smärtor.

Senare under kvällen konstaterar personal att det är svårt att byta kläder på patienten på grund av smärtorna, och att ingen heller kan byta inkontinensskyddet under natten av samma skäl.

Dagen efter undersöker en läkare patienten och ordinerar mer Alvedon. En remiss skrivs också till röntgen på närliggande sjukhus.

Den dementsjuka patienten känner under kvällen allt mer smärta och får till slut starkare smärtstillande utskrivet.

Bristande kompetens hos personalen

Följande dag röntgas patienten på sjukhus. Frakturer på både höften och lårbenet upptäcks, men det ska dröja ytterligare två dagar innan patienten får opereras.

”Enligt läkarbedömning beror frakturerna på ett falltrauma och kan inte ha uppstått via en spontanfraktur”, skriver vårdboendets ansvariga sjuksköterska i lex Maria-anmälan. Där nämns det också att orsaken till fallskadan, som lett till ett väsentligt ökat vårdbehov, är bristande utbildning och kompetens hos vårdhemmets personal.

Försök till förbättringar

Nu har vårdhemmet vidtagit flera åtgärder för att undvika att något liknande ska hända i framtiden. Bland annat ska patienter som riskerar att ramla skrivas in i ett toalettschema, golvlarmen ska kontrolleras vid varje personalskift och avvikelser måste rapporteras till sjuksköterska skriftligt.

Äldreboendets tidigare skandaler

Det är inte första gången som samma vårdhem kritiseras. I april 2018 kritiserade Inspektionen för vård och omsorg kommunen för bristande vård efter att en man på hemmet dog av uttorkning, lunginflammation och blodförgiftning. Inom ett år skulle ytterligare två personer dö: en kvinna som drabbades av blodförgiftning efter ett trycksår som inte rengjorts tillräckligt, och en man som avled när personalen gav honom fel medicin.

Under samma period har även flera fallolyckor inträffat på grund av bristande vård, och personalen har låtit bli att anmäla avvikelser.

klar

Artikellänk är kopierad

Sophie Tanha
Sophie Tanha
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro