ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Demonstranter stormar parlamentet – därför fortsätter miljontals protestera i Hongkong

Jesper Lindqvist · 1 Jul 2019
Uppdaterad 1 Jul 2019
Miljontals människor i Hongkong har demonstrerat under juni.

Foto: Kin Cheung/Todd Darling/TT


I flera veckor har "March for democracy" pågått på Hongkongs gator, och under måndagen eskalerade situationen när hundratals personer försökte inta parlamentsbyggnaden. Situationen har visat vilka spänningar som finns mellan den lilla regionen och landet det tillhör, Kina.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
I korthet

Vem: Hundratals invånare i den autonoma regionen Hongkong.

Var: Vid stadens parlamentsbyggnad.

Vad: Demonstranterna försökte ta sig in i parlamentsbyggnaden.

Hur: Med hjälp av en metallvagn försökte man att forcera glasväggarna som leder in i parlamentet.

När: Händelserna utspelade sig under årsdagen för överlämnandet av Hongkong från Storbritannien till Kina.

Varför: Protesterna har pågått under lång tid och målet är ökat demokratiskt och folkligt inflytande i en region som tillhör diktaturen och enpartistaten Kina.

Källa: CNN

Uppdatering 15:00: Under kvällen, lokal tid, rapporterade CNN att flera demonstranter har lyckats ta sig in i parlamentet efter att man krossat ytterligare en glasruta. Flera rapporter har sedan följt om att flera glasrutor krossats, och ett antal demonstranter har även tagit sig in genom att forcera en garageliknande plåtdörr. Kravallpolis lyckades inte stoppa intrånget, men befinner sig fortfarande inuti parlamentet.

Polisen riktar pepparsprej mot demonstranter som försöker ta sig in i parlamentsbyggnaden.Foto: Steve Leung

Bakgrunden till protesterna som nu pågår är den speciella situation som autonoma Hongkong under flera decennier har befunnit sig i.

Den 1 juli 1997 överlämnades styret av regionen från Storbritannien till Kina, efter 156 år i brittisk ägo. I samband med överlämnandet flydde drygt en halv miljon människor regionen under en tioårsperiod, eftersom man befarade inskränkningar av demokrati och mänskliga rättigheter, något som Kina dock garanterat att upprätthålla fram till 2047.

LÄS MER
Lista: Här är världens dyraste städer att bo i

Varje år, den 1 juli, uppmärksammas datumet med demonstrationer där just demokrati är ledordet. Men 2019 har inte varit som alla andra år i Hongkong.

Protester för fem år sedan

Det hela började tidigt under juni månad, med ett lagförslag.

Hongkongs chefsminister, Carrie Lam, hade tillsammans med de styrande tagit fram ett lagförslag som skulle göra det lättare att lämna ut misstänkta brottslingar till Kina – ett land med politiska domstolar och icke demokratiska rättsprocesser. Förslaget blev den gnista som fick invånarna att tända till, och det är inte första gången Hongkong-borna tar till gatorna för att visa sitt missnöje med makthavarna.

LÄS MER
Hongkong – insiderguide till Asiens coolaste metropol

För fem år sedan protesterade över 100 000 invånare i det som senare skulle kallas "paraplyrevolutionen". Även då var det ett förslag från kongressen – om att bättre kontrollera de kandidater som folket får rösta på – som rörde upp känslor och fick folk att protestera.

Demonstranter i samband med "paraplyrevolutionen" under hösten och vintern 2014.Foto: Bullit Marquez

I närmare tre månader pågick demonstrationerna, men trots de högljudda protesterna gick lagförslaget igenom, och istället stärkte kongressen tillsammans med regimen i Peking kontrollen över Hongkongs medier och utbildningsväsen.

Försökte inta parlamentet

När historien upprepade sig i början av juni blev protesterna därför ännu ljudligare och mer omfattande.

Enligt de organisatörer som ligger bakom demonstrationerna deltog närmare en miljon personer när protesterna bröt ut, och på årsdagen av Hongkongs överlämnande hade upp emot 50 000 personer samlats i stadens centrala delar för den årliga demonstrationen.

LÄS MER
Nej, den här videon visar inte en demonstration för sharialagar i Stockholm

I år uppstod, enligt CNN, dock en inbördes konflikt bland demonstranterna. Planen var att demonstrationen i vanlig ordning skulle inledas klockan 15, lokal tid, men ett hundratal personer tog redan under morgonen saken i egna händer och försökte med våld ta sig in i parlamentsbyggnaden. Flera andra demonstranter försökte stoppa intrånget, och när polisen väl fått någorlunda kontroll på situationen hade en glasdörr vid byggnaden krossats.

Polisen väntar inne i parlamentsbyggnaden, bakom den spräckta glasdörren.Foto: Vincent Yu

Chefsministern: "Måste vara med medveten"

Flera politiker, vars partiet förespråkar demokrati inte stod bakom lagförslaget, befann sig under dagen utanför parlamentet för att prata med demonstranterna och övertyga dem om att våld inte skulle lösa något.

Lagförslaget har, efter att det presenterades, dragits tillbaka, och under den officiella flaggceremonin meddelade Carrie Lam att hon är ångerfull.

Hongkongs chefsminister Carrie Lam skålar med hennes företrädare vid den årliga flaggceremonin.Foto: Jacky Cheung

– Det som har hänt under de senaste månaderna har orsakat konflikter och dispyter mellan styret och invånarna. Det har fått mig att fullt ut förstå att som politiker måste jag vara mer medveten och bättre förstå människors känslor, sade hon under ceremonin.

LÄS MER
Hundratusentals marscherar i USA mot vapenvåldet

Protesterna väntas pågå under resten av dagen och kan även fortsätta under natten, då fler och fler människor ansluter sig till den årliga marschen. Polisen i Hongkong har uppmanat invånarna att verkligen fundera över om de vill delta i protesterna på grund av säkerhetsrisken det kan medföra, samtidigt som man betonar att man står bakom demonstrationsrätten.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro