ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Demonstrativ romantik

Björn af Kleen · 12 Feb 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011
På restaurang Cibo på Åsögatan flammar gjutjärnsstakarna och stilen påminner om Italien – före sopbergen.

På restaurang Cibo på Åsögatan flammar gjutjärnsstakarna och stilen påminner om Italien – före sopbergen. Foto: Henry Lundholm


Betygsatt. Allt är inte guld som glimmar men Björn af Kleen försöker åtminstone vara lite romantisk så här i alla hjärtans dag-tider på italienska Söderkrogen Cibo.

klar

Artikellänk är kopierad

Cibo••förutsägbart. På väggen hänger barocka guldspeglar och små blyertsteckningar i renässansstil som minner om ett Italien före sopbergen. På de tätt möblerade borden står flammande gjutjärnsstakar. Taket är välvt på pastoralt manér. Rekvisitan är så uppfodrande romantisk att den tycks förvänta sig att alla kärlekspar i lokalen automatiskt ska ta varandra i handen – ungefär som tågresenärer förväntas ha sina biljetter redo för inspektion när konduktören kommer: Du vill väl inte bli utkastad? Hur är det med libidon? Älskar du? Det är på alla hjärtans dag som det nya kärnfamiljssamhället ska omvända de sista oliktänkarna – singeln, särbon. Om man skulle råka i gräl i denna stränga miljö, som jag och min särbo i lördags, börjar andra par att skruva på sig i skam och nervositet. Och då var det ändå en hel vecka kvar till själva högtiden.Jag föreslår en stadig fördrink för nerverna. Gudfadern (86) består av den hippa mixen bourbon och amaretto och påminner om whiskydrinken Old fashioned (som de likaledes pressade rollfigurerna i tv-serien ”Mad men” just nu dricker i närliggande syften). Som antipasto ropade jag sturskt in griskind (110). Den såg ut och smakade som en hög med trådigt späck i mörk steksky. Tunnskivat nötkött (carpaccio, 125) är en mer klassisk föda för förspel, även om löken här tog över något.De halva pastorna är av bra mellanrättsstorlek, och jag är förälskad i bigoli (215–35), en tjockare sorts spagetti som borde bli ny svensk standardpasta. Dock utan Cibos något för vattniga slutfinish.Av fyra rätt förutsägbara varmrätter får man applådera det gammeldags snobbiga i att erbjuda fasan (215) – kungligheter och slottsadel har en historisk fäbless för det färggranna hönsdjuret. Äntligen lite ridderlig romantik.Det är inget fel att gå till Cibo för en köttfärssås en vanlig torsdag om man känner sig lite småkåt. För alla hjärtans dag skulle jag dock rekommendera Humlehof runt hörnet, en vacker ölhall där man kan njuta av den värme som uppstår när människor äter och dricker tillsammans, snarare än tävlar i innerlighet och demonstrativ romantik.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn af Kleen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro