ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Den 46-årige misstänkte kontokortsbedragar

metro · 6 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Den 46-årige misstänkte kontokortsbedragaren tros ha lurat flera stora butikskedjor i landet på hundratusentals kronor.Vid minst tio tillfällen ska han ha lyckats köpa främst elektronikvaror med förfalskade kontokort i både Stockholm, Göteborg och Malmö.– Det har pågått under sommaren och han har i stort sett använt sig av samma tillvägagångssätt, säger Hans Harding, extra åklagare vid Malmö åklagarkammare.Mannen greps på bar gärning i september när han kom bärandes på en nyinköpt laptop från Experts butik vid Bromma köpkvarter. Med två förfalskade kontokort som såg ut att vara utfärdade av kanadensiska Scotiabank hade han inom loppet av en timme lyckats köpa hemelektronik för 66000 kronor på Siba, Onoff och Expert.Mannen sitter nu häktad misstänkt för grovt bedrägeri. Polisen misstänker kopplingar till den grova organiserade brottsligheten i Skåne och utesluter inte att skimmningshärvan kan ha internationella förgreningar.– Att det är fler inblandade är uppenbart. De här brotten kräver oftast mer än en hjärna, säger Hans Harding.Enligt Jan Granqvist, chef för bedrägeriroteln nord i Stockholm, har kontokortsbedrägerierna i handeln ökat kraftigt.– Just nu är det mer än vanligt. Därför är det viktigt att skydda sina kortuppgifter, säger han.Clarence Frenker

CASE/BILDTEXTMiriam Cohn Svensson, 23, jobbar som säljare på Expert i Bromma och expedierade den misstänkte bedragaren precis innan han åkte fast.– Han kom hit och frågade efter den dyraste datorn. När han sedan pekade på vår dyraste mobiltelefon och ville köpa den utan abonnemang blev jag misstänksam, säger hon.

Så går skimning till:Bedragarna monterar upp skimningsutrustning för att komma åt kortinformationen. Den kan sitta antingen på en bankomat, i en taxibil, en butik eller en restaurang. Informationen förs därefter över till ett befintligt kort eller ett något som tillverkas.Därefter får bedragarna till gång till kontot och kan handla på det.Källa: Jan Granqvist, chef på bedrägeriteln nord i Stockholm.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro