ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Den amerikanska missnöjeshösten är här

Kristoffer Rengfors · 6 Okt 2011
Uppdaterad 6 Okt 2011

Efter arabiska våren – nu kommer den amerikanska missnöjeshösten. Occupy Wall Street-rörelsen sprider sig som en löpeld genom USA med flera kändisar som språkrör. Rörelsen finns just nu i 95 amerikanska städer och rörelsen sprider sig över världen. Statsvetare: Det handlar om missnöje i olika former.

klar

Artikellänk är kopierad

Så har protesterna spridits.
Så har protesterna spridits.

De protesterar mot hög arbetslöshet, dyra studentlån, giriga banker och sociala orättvisor. Just nu sprids Occupy Wall Streetrörelsen som en löpeld genom USA. Efter starten i New York den 17 september finns rörelsen nu i 95 amerikanska städer. Inspirationen hämtas från revolutionerna i Nordafrika, den arabiska våren. – Det har pratats om det här som en motsvarighet till Tea party-rörelsen, fast på vänsterkanten. Men just nu handlar det mycket om missnöje i olika former, säger Merrick Tabor, amerikan och statsvetare vid Stockholms universitet. I natt var Occupy-rörelsen med och ordnade en strejk bland studenter på amerikanska lärosäten. I fokus stod de dyra studentlånen. Dagen innan var medlemmar utklädda till zombier i protest mot bankernas girighet. Målen spretar än så länge och att konkretisera dem blir rörelsens elddop. – Just nu finns människor från väldigt många olika ideologier representerade. Allt från höger- libertarianer till anarkister. Det kan bidra till att många kommer på protesterna nu, men så fort det blir konkret måste alla komma överens, och det kommer de inte att göra, säger Merrick Tabor. Occupy-rörelsen har hittills inte lockat till sig några etablerade demokratiska politikers stöd, en av orsakerna kan vara rädslan för att tappa mittenväljarna - ett problem som republikanerna brottats med sedan Tea party-rörelsen började. Kopplingarna till arabvärlden har också visat sig problematiska hos delar av den amerikanska allmänheten. Än så länge lyser strålkastarna på de kreativa demonstrationerna, men om rörelsen ska få fäste i den amerikanska myllan krävs något mer, menar Merrick Tabor. –Man kommer till en punkt då nyhetsvärdet avtar och då krävs att något nytt händer. Att en politisk kandidat träder fram eller  att de åstadkommer någon form av resultat. En liknande rörelse växer nu fram även i Sverige. På Sergels torg planeras den 15 oktober en ”Occupy Stockholm”-manifestation, och i Göteborg, Sundsvall och Östersund pågår liknande initiativ.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro