ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Den bästa kantonesen i Göteborg

Carl Reinholdtzon Belfrage · 4 Maj 2014
Uppdaterad 19 Dec 2016
Canton House är stans bästa kines när Carl Reinholdtzon Belfrage får säga sitt.

Canton House är stans bästa kines när Carl Reinholdtzon Belfrage får säga sitt. Foto: Christina Blom


Canton House är en favorit bland Göteborgs krögare, och tar Carl Reinholdtzon Belfrage till en trygg och vacker plats.

klar

Artikellänk är kopierad

Dumplings med fläsk och vårlök.
Dumplings med fläsk och vårlök.Foto: Christina Blom
Fläsk med taan choi.
Fläsk med taan choi.Foto: Christina Blom

Låt mig förstöra all spänning och i första meningen avslöja att Canton House är Göteborgs bästa kinesrestaurang. Eller kantonesiska restaurang, om vi ska vara specifika. Och om stans kockar skulle få vara med i den moderna klassikern ”Where chefs eat”, en lysande bok skriven av charmtrollet Joe Warwick med tips på restauranger rekommenderade av andra kockar, skulle en majoritet ropa Canton House.

Nu figurerar inga lokala kockar i denna skrift, så låt mig bli deras språkrör. Jag sitter nämligen inne på vetskapen om att restaurang Canton House är branschens egna älskling. Och kärlek är vad det handlar om här. Här finns inga prefab-rätter med namn som fyra små rätter, friterade räkor i sötsur sås eller friterade bananer.

I stället hittar du underbara kinesiska dumplings som öppnar upp sig som en teaterpjäs i munnen: vårlöken spelar huvudrollen, men snart hittar även lite fläsk och svamp utrymme att dansa några piruetter i gommen.

En wokad ryggbiff med grönsaker, så spröda att du aldrig vill ta upp en Findus-påse ur frysdisken på Ica igen, tar över i nästa akt. Och som final så har vi min egna favorit, rätt nummer 21: anka med knaprigt skinn med gurka, vårlök och specialsås. Allt lagat från scratch, som man naturligtvis ska kräva på en restaurang, men som vi inte är bortskämda med vad gäller kinesiska restauranger.

På Canton House är det en självklarhet. Men låt mig stanna kvar lite vid min favoriträtt nummer 21 (alla stamkunder har sin favorit, Bhoga-Gustav har till exempel rätt 34, wokat sidfläsk på bädd av taan choi med vårlök i stark chilisoyasås). Anka med grönsaker och sås är naturligtvis en klassiker som jag upplevt både i New York, Hong Kong och London. Och var jag än äter denna klassiker har jag för vana att bädda in ankan med grönsakerna i en bit bröd, rulla ihop och sedan bara doppa i såsen.

Det är så enkelt och billigt, men tar mig ständigt effektivt bort till en trygg och vacker plats. Det är som en ritual. Den bästa ankan någonsin åt jag i Hong Kong, men Canton House´s version kommer inte långt efteråt.

Canton House är så genuint, behandlar råvarorna med sådan kärlek, men det som gör mig än mer glad är att jag har många, många oupptäckta skatter på menyn framför mig. Min Canton House-resa har bara börjat.

klar

Artikellänk är kopierad

Carl Reinholdtzon Belfrage
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro