ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Den elaka jultomten

Johan Kellman Larsson · 20 Dec 2013
Uppdaterad 20 Dec 2013

Foto: Terry Zwigoff/wenn.com


Jultomten är som bekant världens snällaste farbror som delar ut klappar och … eller stopp i snöbacken. Tomtefar kan också vara ett praktsvin. Wkd gräver fram de styggaste tomtarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Billy Bob Thorntons gestaltning av den onda tomten i ”Bad santa” är en modern klassiker.
Billy Bob Thorntons gestaltning av den onda tomten i ”Bad santa” är en modern klassiker.Foto: Terry Zwigoff/wenn.com
”Silent night, deadly night” (1984)
”Silent night, deadly night” (1984)
"Tomten är far till alla barnen"
"Tomten är far till alla barnen"
Miley Cyrus med en stygg tomte.
Miley Cyrus med en stygg tomte.

Vilken är den kändaste, onda, Jultomten i populärkulturen?Billy Bob Thorntons sorgliga karaktär i den svarta komedin ”Bad santa” (2003) har blivit en modern arketyp för den elaka tomten. I filmens prolog sitter Thorntons karaktär i tomtedräkt vid en bardisk. Han har en cigg i handen och några whiskeyshots framför sig. Han vänder sig mot kameran och säger trött: ”Jag har varit med om en del skit i mitt liv men inget har någonsin sugit mer röv än det här. Om jag hade vetat att jag skulle behöva utstå en massa skrikande brats som pissar i mitt knä 30 dagar om året så hade jag tagit livet av mig för länge sen.” 

Finns det andra exempel på elaka tomtar? Någonsin funderat på hur texten i ”Santa claus is coming to town” går? Well, här kommer en väckarklocka av guds nåde: ”Det är bäst att du håller utkik. Det är bäst att du inte gråter. Det är bäst att du inte tjurar, för snart kommer jultomten till stan. Han ser dig när du sover, han vet när du är vaken. Han vet om du varit dum eller snäll. Så för guds skull, var snäll.” Det är samma sak med verserna i den låten som det är med cigaretter – hade de dykt upp i dag så hade de blivit bannlysta.

Är det här ett par undantag från den i övrigt alltjämt goda tomten, eller finns det andra exempel? Under 1900-talet så växte det fram en universell bild av tomten som en grundmurat vänlig besökare på julen. Men så har det inte alltid sett ut. Förr hade flera av våra grannländer egna, läskiga, varianter av tomten. Finnarna fick till exempel påhälsning av en gudsförnekande julget som enligt skrönan åt upp alla som inte skötte sig. Och på Island ryktades det om att det barn som inte fick ett nytt klädesplagg på julen skulle tillfångatas och ätas upp av en monsterliknande julkatt. 

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Kellman Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro