ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Den enkla frågan som visar varför du borde vara feminist

Jack Werner · 17 Okt 2014
Uppdaterad 17 Okt 2014

"Det är en enkel fråga, och om du är man tycker jag du ska ställa dig själv den. För om du ställde samma fråga till en kvinna i din närhet så hade hennes svar blivit annorlunda", skriver Metros sociala medier-redaktör Jack Werner.

klar

Artikellänk är kopierad

Jennifer Lawrence och Kate Upton är två kändisar vars nakenbilder läckts ut av hackare. Läckta nakenbilder kan förfölja en kvinna hela hennes liv, men för män är situationen inte likadan, menar Metros Jack Werner.
Jennifer Lawrence och Kate Upton är två kändisar vars nakenbilder läckts ut av hackare. Läckta nakenbilder kan förfölja en kvinna hela hennes liv, men för män är situationen inte likadan, menar Metros Jack Werner.

Jag behöver bara ställa mig själv en enda fråga för att veta att jag är feminist. En enda, väldigt enkel fråga, vars svar både tydligt diagnosticerar ett av vårt samhälles största problem, och identifierar vilka det är som förlorar på det. 

Inte för att den sortens frågor saknas. Tvärtom. Ta till exempel den här:

Är jag rädd för att nakenbilder på mig ska läcka? De finns där ute, det är svårt att ha vuxit upp i den digitala bildens tidsålder utan att lämna avklädda spår efter sig. Men jag är en man. Det betyder att ingen tror sig ha något att tjäna på att läcka sådana bilder. Att de inte skulle förfölja mig i resten av mitt liv. Att få ens skulle vilja klicka på dem. Mitt svar blir nej. Ställ samma fråga till en kvinna i din närhet, och hennes svar kommer bli annorlunda.

Eller den här: 

Om jag uttalar mig i kontroversiella frågor, är jag rädd för följderna? För ni vet, det händer att sådana som till exempel klagar över sexistiska motiv på tröjor överröses med tusentals hatiska kommentarer. Det händer att sådana som försöker påpeka orättvisa situationer på festen, jobbet eller i vardagen skrattas ut eller tystas ner. Det händer att sådana som helt enkelt bara gör sitt jobb plötsligt finner sig uthängda av stalkers i långa, snaskiga forumtrådar. Men det händer inte mig. För jag är man. Ställ samma fråga till en kvinna i din närhet, och hennes svar kommer bli annorlunda.

De är båda enkla frågor, men ändå inte den enklaste. Den som jag ibland ställer mig, bara för att påminna mig om vilken lyx jag åtnjuter bara eftersom jag är man, är lika kort som tydlig. Det är den enda frågan jag behöver.

Är jag någonsin rädd för att bli våldtagen?

Mitt svar är nej. Inte på väg hem genom en mörk park, inte i sängen när min flickvän kommer hem full en utekväll, inte när jag är ensam i badhuset. 

Det är en enkel fråga, och om du är man tycker jag du ska ställa dig själv den. För om du ställde samma fråga till en kvinna i din närhet så hade hennes svar blivit annorlunda.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro