ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Den framtida eliten är teknisk och social"

Kristoffer Rengfors · 30 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Hur påverkar Google en tonårings hjärna, och vem slås ut av informationsflödet. Det handlar Gary Smalls senaste bok om.

Hur påverkar Google en tonårings hjärna, och vem slås ut av informationsflödet. Det handlar Gary Smalls senaste bok om. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Den mänskliga hjärnan blir snabbare av att vi skriver sms och söker på internet. Det visar forskning som gjorts vid UCLA.De som i stor utsträckning söker efter information på internet och skriver mycket textmeddelanden får en hjärna som blir bättre på att ta snabba beslut, och filtrera bort onödig information. Den som är van vid att söka på internet utnyttjar exempelvis dubbelt så stor del av hjärnan vid informationssökande, det hävdar Gary Small, neuroforskare vid University of California i Los Angeles.

Gary Small ligger bakom boken "iBrain: Surviving the Technological Alteration of the Modern Mind", där han ställer frågor som "Vad händer när Google möter en tonårings hjärna", och "Förändrar tekniken hur vi är som människor". Han bedömer att teknologin nu gör att den mänskliga hjärnan tar ett stort evolutionärt steg framåt.– Det här är en evolutionär förändring. De som kommer att utgöra eliten i framtida generationer är de som bemästrar teknik och dessutom har sociala färdigheter, säger han till Reuters. Men att våra hjärnor utsätts för stora mängder information är inte bara. Alla kan inte hantera informationsmängden och riskerar därför att slås ut. Förutom att unga människor blir sämre på att läsa av kroppspåk tros den ökade mängde information även gör att fler diagnosticeras med exempelvis ADHD. – Men det finns sätt att motverka dessa problem. Man kan minska den tid man spenderar med tekniken och istället ha familjemiddagar eller liknande för att hitta balans, säger Gary Small.Gary Small kallar de som vuxit upp med internet för "digitala infödingar". En generation ständigt på jakt efter information. Ett beteende som kan vara skadligt för hjärnan då det kan påverka nervbanorna.– Hjärnan är väldigt specialiserad när det gäller nervbanorna. Om man repeterar saker i hjärnan ofta stärks vissa kopplingar, medan andra går förlorade, säger han till Reuters. Det Gary Smalls senaste bok främst handlar om är hur tekniken nu driver evolutionen, och inte tvärtom. Och på frågan om tekniken har förändrat hur vi är som människor svara han ja.– Vi har ändrat på den miljö vi lever i. Unga människor spenderar så mycket som nio timmar per dag med att utsätta hjärnan för olika tekniska apparater. Det vi ser nu är att tekniken påverkar vår utveckling.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro