ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Den gamle och havet – ett litet mirakel i påsk

Björn af Kleen · 20 Apr 2011
Uppdaterad 20 Apr 2011
Den gamle och havet utmärker sig genom sin nedtonade anonymitet – och stans saftigaste lammkotlett.

Den gamle och havet utmärker sig genom sin nedtonade anonymitet – och stans saftigaste lammkotlett. Foto: Lotta Bergseth


Att äta lamm till påsk är en förhållandevis ny tradition i Sverige. Björn af Kleen hyllar Den gamle och havets förträffliga kotletter.

klar

Artikellänk är kopierad

Lammkotlett.
Lammkotlett.Foto: Lotta Bergseth
Avskalat snyggt.
Avskalat snyggt.Foto: Lotta Bergseth
Kvarterskrogskänsla.
Kvarterskrogskänsla.Foto: Lotta Bergseth

Lamm är lynniga djur. I synnerhet serverade på tallrik. Jag känner matvana människor som av princip avstår lamm på restaurang.

Ibland smakar det kofta. Kotletten består av en benknota. Racksen är små som tånaglar. Hur kan något så gulligt smaka så gräsligt?

Detta dilemma – som kan riskera att förvandla påsken till en pina – undkommer man säkrast genom att uppsöka den lika anonyma som pålitliga Vasastanskrogen Den gamle och havet. Ingenstans i Stockholm har jag ätit saftigare lamm.

Trots att denna kärvt inredda italienska kvarterskrog egentligen är profilerad som kanske främst en fiskrestaurang måste någon i köket besitta en gudabenånad lammexpertis.

De lätt grillade kotletterna på vitskrapad benpipa anländer i en nästan makabert stor hög. Skvalpande i sin köttsaft. Ljuvligt doftande av vitlök och rosmarin. Till lite grönsallad och en fjärdedels citron. Att äta lamm på påsk är ursprungligen en judisk tradition som det kristna Sverige tog till sig för bara runt hundra år sedan. Förra veckan rapporterade Scan att efterfrågan på lamm denna påsk är större än utbudet. När författaren Bengt Ohlsson i Dagens Nyheter nyligen tog tempen på nationen, genom att resa i Håkan Juholts Småland, lät han lammet framträda som symbol för det uppåtsträvande medelklass-Sverige: ”hårvax, lammytterfilé och lite schvungigare pastarätter”.

På Den gamle och havet är vi fyra personer som slåss om saligheten. En tallrik med panerade och friterade lammkotletter – också 260 kronor – är ett gott andraalternativ, särskilt om man vrider ur citronen och äter med den smörstekta bladspenaten för 55 spänn.

Vi testar också scampi frästa i vitlök och vitt vin för 240 kronor och en saltimbocca – kalvfilé inlindad i parmaskinka – för 270 kronor.

Men i synnerhet den senare rätten är en torr och trist biroll som bara framhäver stjärnans självklara lyster: det är lammet som regerar.

I Stockholm utmärker sig Den gamle och havet genom sin nedtonade anonymitet – såväl service, interiör som gäster håller befriande låg profil.

Delikatesser som rå tonfiskfilé med skivad selleri och grovriven parmesan för 125 kronor bärs fram som vore det inget särskilt. Men mitt i denna lite allvarsamma vardag vilar ett mirakel. Lammet.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn af Kleen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro