ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Den gröna kopplingen

Peter Lindholm · 16 Sep 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
I förslaget ”Grön koppling” integrerar parkmiljö med stadsbyggnad. Hela Gullmarsplan – inklusive ett nytt resecentrum – ska bli grönt prunkande av växtlighet. Det ska bli en plats för små möten, i kontrast till de stora i det närliggande arenaområdet.

I förslaget ”Grön koppling” integrerar parkmiljö med stadsbyggnad. Hela Gullmarsplan – inklusive ett nytt resecentrum – ska bli grönt prunkande av växtlighet. Det ska bli en plats för små möten, i kontrast till de stora i det närliggande arenaområdet. Foto: Kjellander & Sjöberg


klar

Artikellänk är kopierad

Ett friare urbant rörelsemönster med stadsliv kopplar samman Gullmarsplan, Globen och Slakthusområdet med Årstaviken och Hammarby.
Ett friare urbant rörelsemönster med stadsliv kopplar samman Gullmarsplan, Globen och Slakthusområdet med Årstaviken och Hammarby.
”Vad vi försökt göra är att lägga till en dimension som man ofta förbiser i planeringen. Grönytorna är det som blir över när man bygger nya hus”, säger Sjöberg.
”Vad vi försökt göra är att lägga till en dimension som man ofta förbiser i planeringen. Grönytorna är det som blir över när man bygger nya hus”, säger Sjöberg.

Här är sista bidraget i Metros tävling med Fastighetsägarna Stockholm. Fyra arkitektbyråer har nu presenterat förslag för att förnya Gullmarsplan. Metros läsare utser vinnaren. I dag: Kjellander & Sjöberg.

Med sitt förslag om ett hus på Barnhusbron vann arkitektkontoret Kjellander & Sjöberg tävling "Förnya Stockholm" i Metro i fjol.

Det gav dem uppenbarligen storhetsvansinne. För i sitt förslag om att förnya Gullmarsplan har de utgått från Babylons hängande trädgårdar – ett av världens sju underverk.  – Vi tycker att det är en lämplig målsättning för Stockholms stad, säger arkitekten Stefan Sjöberg.

I förslaget "Grön koppling" integrerar parkmiljö med stadsbyggnad. Hela Gullmarsplan – inklusive ett nytt resecentrum – ska bli grönt prunkande av växtlighet. Det ska bli en plats för små möten, i kontrast till de stora i det närliggande arenaområdet.– Vad vi försökt göra är att lägga till en dimension som man ofta förbiser i planeringen. Grönytorna är det som blir över när man bygger nya hus, säger Stefan Sjöberg och tillägger: – Det känns som ett större mål att förbättra stadsmiljön för barn och ungdomar. I dag får de allt mindre yta att röra sig på genom den planering som sker med ombyggnader, förtätning och allt mindre skolgårdar.

Men är det inte en risk att Gullmarsplan blir en mardröm för pollenallergiker?– Det finns ju parker som man planerar utifrån allergi, som är mer eller mindre blommande. Det får man förstås titta på.

Ännu viktigare är att inte glömma dem som bor i området. – Det är viktigt att ta med invånarna i processen, lyssna på dem och först höra vad de egentligen vill ha här.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro