ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Den här skolan bygger världens största pärlplatta

Hugo Ewald · 4 Dec 2015
Uppdaterad 5 Dec 2015

Foto: Privat/Carpe-imagos


Under hela hösten har eleverna i årskurs 0-6 på Väringaskolan i Sigtuna byggt pärlplattor. Efter 4 000 timmar och en 40 kvadratmeter stor pärlplatta kommer den världsrekordstora plattan att invigas på Arlanda.

klar

Artikellänk är kopierad

Sedan i september har eleverna i årskurs 0-6 på Väringaskolan i Sigtuna byggt pärlplattor. Målet var då att bygga världens största pärlplatta. Och på måndag, 4 000 timmars arbete senare, ska världsrekordet invigas och godkännas på Arlanda där plattan sedan ska komma att sitta uppe. 

Pärlplattans motiv föreställer eleverna framför Rådhuset i Sigtuna. Fotot har sedan "pärlifierats", där varje digital pixel kommit att motsvara en pärla, totalt 1 618 200 sådana.► LÄS MER: Nej, den här skolan ber inte eleverna skriva uppsats baserad på faktafel

Fredrik Jonson är initiativtagare till projektet och förälder till två barn på skolan. För honom handlar projektet inte bara om att lära barnen om hur digitala bilder är uppbyggda och hur koordinatsystem fungerar.

– Vi vill visa alla elever att de tillsammans kan åstadkomma stordåd som att slå ett världsrekord. Själva rekordet i sig är för mig ganska ointressant utan det som är spännande är att få alla elever, lärare och föräldrar engagerade mot att nå ett gemensamt mål, säger han.

12-åriga Moa Södersved är en av eleverna som varit med och byggt pärlplattor. I överlag tycker hon att projektet varit roligt. 

– Det har varit kul. Men först trodde jag att vi skulle få vara hemma och lägga pärlplattor som läxa och det hade jag inte velat. Men vi har fått göra det på skoltid, dock var det roligast i början, säger Moa.

Moa tycker dock att faktumet att plattan kommer hänga på Arlanda är häftigare än att den kommer vara världens största.

– Det är coolt att den kommer hänga på Arlanda och alla som går förbi där kommer se den, då är det häftigt att veta att det är vi som har gjort den.► LÄS MER: 105-åring satte nytt världsrekord i 100 meter – på 42,22 sekunder

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro