ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Den minröjande maskrosbollen

Tomas Lundin · 4 Jan 2013
Uppdaterad 4 Jan 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Som barn i Afghanistan förlorade Massoud Hassani leksaker när de blåste ut i minfälten. 20 år senare är han tillbaka med en ny leksak – och nu är det minorna som är i fara.

”När vi var små lärde vi oss att göra våra egna leksaker. En av mina favoriter var en liten rullande sak som var vinddriven” skriver uppfinnaren på projektets webbsida, där du också kan se en längre videopresentation.

Med sitt examensprojekt från designskolan i Eindhoven vill han göra något åt de minst 10 miljoner landminor som ligger utspridda i landet. Mine Kafon bygger på samma princip som de leksaker han och vännerna byggde som små, men med tillräckligt mycket egen tyngd för att lösa ut en personmina.

Utbytbara bambustavar med frisbeeliknande fötter följer med vinden och visar var det är säkert – och inte – att gå. Normalt förlorar den bara ett eller två ben och kan rulla vidare.  Med hjälp av en GPS-sändare går det att se var den minröjande maskrosbolen har gått fram och det förhoppningsvis är säkert att gå.

Uppfinningen har uppmärksammats världen över som en billig hjälp mot landminefarsoten. Materialen kostar bara runt 300 kronor och kan vara ett säkert och billigt alternativ för afghaner som själva vill säkra sin omgivning. I februari kommer Mine Kafon ställas ut på världskända MOMA i New York.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro