ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Den moderna myten: "Isbjörnarna fick mig att göra det"

Åsa Larsson · 13 Sep 2014
Uppdaterad 13 Sep 2014

I veckan hittades vraket efter ett fartyg som mystiskt försvann i en polarexpedition för 169 år sedan, till stor glädje för forskarna. För studenter på Royal Holloway-universitetet i London har en tavla föreställande skeppets öde givit otur i decennier och skapat en modern myt.

klar

Artikellänk är kopierad

Tavlan föreställer det tänkta ödet för den brittiske utforskaren John Franklin och hans expeditionsmedlemmar i Arktis.
Tavlan föreställer det tänkta ödet för den brittiske utforskaren John Franklin och hans expeditionsmedlemmar i Arktis.Foto: Wikimedia commons

Myten startade med konstnären Edwin Landseer otäcka tavla över hur två isbjörnar ger sig på resterna efter polarexpeditionen, skriver brittiska BBC.

Elever på universitetet tyckte redan på 20- och 30-talen att tavlan som hänger i en av skolans provsalar innebar otur och enligt vidskepelsen så skulle man inte sitta mitt framför den för då får man underkänt på provet.

På 70-talet var det en elev som tvärvägrade att sitta i närheten av tavlan och en stressad provansvarig sprang ut för att hitta något att täcka över tavlan med. Allt han fann var en stor union jack-flagga och än i dag täcks tavlan över vid proven.

Senare tillkom en andra del i myten där det sägs att elev ska ha hamnat i trans, stirrandes in en av bestarnas ögon, och sedan blivit galen och tagit livet av sig. Kvar på studentens provpapper fanns bara orden: "Det var isbjörnarna som fick mig att göra det".

Enligt universitetets kurator Laura MacCulloch har något sådant dock aldrig skett, enligt skolans arkiv.

– Men elever är rätt vidskepliga, säger hon till BBC.

LÄS MER:

►Vrak hittat – mysterium kan vara löst

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro