ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Den nya levern kan rädda Jonatans liv

Johanna Ohlson · 26 Feb 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Jonatan har fått en ny lever – och chansen till ett nytt liv. – Jag ser att han har fått tillbaka glittret i ögonen, säger hans mamma Helen.

Jonatan har fått en ny lever – och chansen till ett nytt liv. – Jag ser att han har fått tillbaka glittret i ögonen, säger hans mamma Helen. Foto: Lena Garnold


Mamman: Nu glittrar det i hans ögon igen

klar

Artikellänk är kopierad

 Jonatan är tio år. I sex år har han väntat på att få bli frisk. Nu kan det vara dags. Han har fått en ny lever.  I kväll visas första avsnittet av SVT:s dokumentärserie ”På liv och död”, en serie om barn och vuxna som väntar på en organtransplantation. En av dem vi får följa är Jonatan Axelsson. I oktober fick han en ny lever. Men för Jonatan var det inte första gången. Han har fått en ny lever två gånger tidigare. Men båda har slutat att fungera. – Vi har varit både rädda och ledsna under de här åren. Vi visste att rätt var det var så skulle hans lever kunna sluta fungera. Och utan en lever klarar man sig inte, säger Jonatans mamma Helen Axelsson. Varje år dör människor i väntan på ett nytt organ. – Framför allt är det barn. Det tar längre tid innan man hittar ett organ i rätt storlek till dem, säger Susanne Malmros, transplantationskoordinator på donationsenheten på Sahlgrenska. Nu ligger Jonatan på sjukhus igen. För en vecka sedan fick han problem med en tarm som kommit i kläm. Men humöret är redan på väg upp och snart ska han kunna börja gå i skolan igen. – Jag ser att han har fått tillbaka glittret i ögonen så nu mår han riktigt, riktigt bra. Ord räcker inte till för den tacksamhet vi känner, säger Helen Axelsson.

”På liv och död” i kväll klockan 21.30 i SVT 1.

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna Ohlson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro