ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Den nya mattrenden

Anneli Sandberg · 24 Mar 2011
Uppdaterad 24 Mar 2011
Metros testfamilj som testade Linas matkasse i en vecka.

Metros testfamilj som testade Linas matkasse i en vecka. Foto: LEIF R JANSSON/SCANPIX


Att få en matkasse levererad hem till dörren med varor och recept är en marknad som växer. Fler och fler företag konkurrerar om kunderna. Metro har tittat närmare på fem av dem och testat en av dem under en veckas tid.

klar

Artikellänk är kopierad

Vilka är vi? ­Anneli, 35, ­Patrik, 36, Kalle, 7, och Isabella, 5. Hur gick testet till? Vi testar Linas matkasse under en veckas tid. Eftersom maten levererades sent på måndagskvällen startade testveckan på en tisdag. Så här gick det. Tisdag:Grönsakspytt med kidneybönor och olivmarinerad feta- och kronärtskockssallad. På grund av aktiviteter äter endast jag och dottern middag och då valde vi att starta med den rätt vi bävade mest inför – den vegetariska. Utan någon form av kött i måltiden har vi inte ätit, och det kände vi av när vi var klara. Avslutade dagen med två smörgåsar för att stilla hungern. Onsdag: Allt i en gryta: ­Enkel sjömansgryta med rotsaker och färsk timjan. Kålroten, som väcker hemska minnen från grund­skolans grönsaks­tvång, plockades bort. Alla åt av maten och familjens kommentar var att det smakade okej. Men det var alltför mycket hackande och kokande för en vardagsmiddag då två hungriga barn, och föräldrar, vill ha mat snabbt. Torsdag: Stekt kotlett med ugnsrostad potatis och dragonsås. Nu börjar det likna något. Alla åt med god aptit och var nöjda. Ugnsrostad potatis, kött och mumsig sås är det sällan vi unnar oss en blå torsdag. Fredag: Drumsticks BBQ-style med salsasås, råstekt potatis och majskolv. Mycket god fredagsmat som hela familjen gillade. Salsasåsen var fantastisk och något vi kommer att göra fler gånger. Söndag: Foliebakad torsk med olivtapenad och citron samt palsternackssås och matvete. Deppigt igen. Torsk är sällan kul och absolut inte i folie tillsammans med palsternackssås och matvete. Vi åt men om jag säger att faten var barskrapade när vi var klara så ljuger jag. Slutsats: Det här var inte något för vår familj. Kanske är vi kräsna men vi gillar att själva få bestämma vad vi ska äta till middag. Dessutom upplevde vi att flera av rätterna var för krångliga för att slängas ihop en vardagskväll då alla är hungriga. Vi kan tänka oss att handla på nätet och få varorna hem till dörren, men menyn, den komponerar vi gärna ihop på egen hand.

Linas matkasse

BILLIGAST

Vad: Fem middagar för fyra personer i en vecka. När: Leverans hem till dörren på söndags- eller måndagskväll mellan 17 och 22. Recepten: Ett enkelt, tre normallätta och ett med fler ingredienser.Hur ofta: Varannan vecka.Pris: Ordinariepris 749 kronor för en leverans. Pris/portion: 37:45 kronor     Dietistens utlåtande:     – Det totala intrycket av Linas matkasse är bra. De har onödigt mycket mjölkbaserat fett men å andra sidan har de mycket grönsaker, inte minst fiberrika grönsaker. Totala ­fiberinnehållet är bra ­liksom spridningen av ­kaloriinnehåll.

Framtidens mat

MYCKET GRÖNSAKER

Vad: Fem middagar för fyra personer i en vecka. När: Leverans hem till dörren på söndagar efter klockan 16.00. Recepten: Varierade rätter med olika tillagningstider. Hur ofta: Varje eller varannan vecka.Pris: Ordinarie pris 795 kronor för en leverans. Pris/portion: 39:75 kronor.Dietistens utlåtande:     – De ligger på samma ­bedömning som Middagsglädje förutom att de har bra totalmängd grönsaker. Men mängden fiberrika grönsaker, liksom fiberrika kolhydratkällor, kan gärna vara högre. Den totala mängden fibrer ligger ganska lågt.

Middagsglädje

DYRAST

Vad: Fem middagar för fyra personer i en vecka. När: Leverans hem till dörren på söndagskväll mellan 17 och 21. Recepten: Två enkla, två medelsvåra och ett njutningsrecept, det sistnämnda har vintips.Hur ofta: Varannan vecka.Pris: Ordinariepris 879 kronor för en leverans. Pris/portion: 43:95 kronorDietistens utlåtande:     – De har för stor spridning kalorimässigt. Andelen energi som kommer från fett är hög och de innehåller för mycket mättat fett. De ligger lägst när det gäller totala mängden grönsaker och har lite fiberrika grönsaker. Totala fiberinnehållet blir dock ändå ganska bra eftersom man använder fiberrika kolhydratkällor.

Mathem (Monika Ahlbergs kasse)

MYCKET FETT

Vad: Fem middagar för fyra personer i en vecka. När: Beroende på var du bor, leverans hem till dörren valfri dag i veckan. Recepten: Varierande både vad gäller svårhetsgrad och innehåll. Hur ofta: Valfritt.Pris: Ordinariepris 790 kronor för en leverans. Pris/portion: 39:50 kronor.Dietistens utlåtande:     – De har för stor kalorimässig spridning och för stor totalmängd fett. ­Dessutom är det för mycket mättat fett till följd av mycket mjölkbaserade fettkällor. Mängden fiberrika grönsaker och fiberrika kolhydratkällor är låg och det totala fiberinnehållet ligger lågt.

Middagsfrid

BRA MENY

Vad: Fem middagar för fyra personer i en vecka. När: Leverans hem till dörren på måndagar mellan 17 och 22. Recepten: Ett kött, ett fisk, ett fågel och en vegetarisk rätt varav en rätt är större och räcker i två dagar. Hur ofta: Varannan vecka.Pris: Ordinariepris 875 kronor för en leverans. Pris/portion: 43:75 kronor.     Dietistens utlåtande:     – De ligger på samma nivå som Linas matkasse. Bra sammansättning av menyerna även om de har lite mindre totalmängd grönsaker. Antalet dagar då ­fiberrika grönsaker ingår är bra och det totala ­fiberinnehållet är bra. De är även bra kalori- mässigt.

klar

Artikellänk är kopierad

Anneli Sandberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro