ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Den semantiska webben automatiserar surfandet

Aron Andersson · 29 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Du har redan märkt av den, kanske utan att du vet om det. Internet går snart in i nästa fas, web 3.0 – den semantiska webben.Semantiken behandlar ordens och meningarnas betydelse. Den semantiska webben handlar om att få datorn att själv tolka innehållet på en internetsida.– När vi besöker en sida är den full av olika färger och fonter. Det finns i designen tydlig information om vad som är vad. Men slår du upp html-koden är det bara ett virrvarr av saker och ting, och det är på den nivån programmet ser det, säger Olle Olsson som är professor på SICS, Swedish Institute of Computer Science.

Huvudsyftet med den semantiska webben är att automatisera mycket av den egna arbetsinsatsen. En google-sökning ger många träffar som inte är intressanta för dig. En semantisk sökmotor skulle själv veta vad sidan innehöll och sortera fram de relevanta träffarna.– Med rätt automatisering så skulle vi inte spendera så mycket tid på internet, eller så skulle vi spendera mer tid, jag vet inte, säger Olle Olsson.RSS-flöden som normalt sett förknippas med web 2.0 är kanske det vanligast förekommande exemplet på semantisk webb. När du prenumerar på nyhetsflödet från en blogg eller tidning vet datorn vad som är rubrik och datum.– Den semantiska webben bygger på att det finns data därute, i databaser. Jag vill kunna söka upp det utan att behöva formulera om mig efter vad de har för struktur.

Att övergå till webb 3.0 innebär att all data skulle behöva märkas om på ett sådant sätt att ett program kan orientera sig. Detta skulle bli ett omfattande arbete. Olle Olsson menar att det inte är något som sker på ett år, snarare tio.  – Som Amaras lag säger tenderar vi att överskatta effekterna på kort sikt men underskatta effekterna på lång sikt.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro