ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Den som avslöjar fiffel och fusk ska inte riskera att åka i fängelse

Metro · 13 Apr 2016
Uppdaterad 14 Apr 2016

Foto: Pressbild


Panamaläckan och Luxleaks är exempel på skatteskandaler som avslöjats tack vare att visselblåsare agerat modigt. Men enskilda personer borde inte behöva ta stora personliga risker för att vi ska få information om skattefifflet, skriver europaparlamentariker Peter Eriksson, som tycker att vi behöver bättre skydd för visselblåsare.

klar

Artikellänk är kopierad

Om två veckor börjar rättegången mot Antoine Deltour i Luxemburg. Deltour arbetade på redovisningsfirman PwC när han kom över uppgifter om att 340 storföretag lyckats undvika att betala skatt genom särskilda avtal i Luxemburg och andra närliggande länder. Deltour läckte uppgifterna till en journalist. Nu riskerar han att dömas till fängelse och dryga böter för sitt avslöjande.

► LÄS MER: Tystad visselblåsare talar ut om FN

Modigt agerande från visselblåsare som Deltour har gång på gång visat sig vara helt avgörande för att avslöja skattefiffel. Den stora Panamaläckan, som nyss avslöjade hur privatpersoner och företag har flytt skatter genom brevlådeföretag, hemliga bankkonton och skatteparadis är bara ytterligare ett exempel vi kan tacka visselblåsare för. Visselblåsarna avslöjar oegentligheter trots stora personliga risker. De enskilda individer som tar risken blir ofta stämda, förlorar jobbet och blir utsatta för social och ekonomisk påtryckning.

Jag tycker att det inte är rimligt att enskilda medborgare ska behöva ta stora personliga risker för att vi ska få information om privatpersoners och företags skattefiffel. För att komma till rätta med detta behöver två saker ske; för det första behöver vi ett lagligt skydd för visselblåsare som avslöjar information i allmänhetens intresse. För det andra behöver vi konkreta politiska åtgärder för transparens så att skatteinformation inte kan hållas hemlig. Det behövs internationella standarder för detta för att komma åt skatteflykten. I EU har de gröna länge kämpat för skattetransparens och skydd för visselblåsare. Det är en kamp som behöver föras av fler, både i EU och i andra forum.

Det lagliga skydd som idag finns för visselblåsare är långt ifrån tillräckligt. För att visselblåsare ska kunna beskyddas behövs garantier för att individer som avslöjat skandaler i allmänhetens intresse inte blir åtalade. Det skulle också behövas en fond som kan ge ekonomiskt stöd till visselblåsare. Fonden kan finansieras med stöd av de pengar som sparats in tack vare visselblåsares avslöjanden. På EU-nivå har EU-kommissionen hittills varit mycket motvillig till att agera för att förbättra skyddet för visselblåsare, vilket har förhindrat förändringar inom EU.

► LÄS MER: Kunderna rasar mot Nordea efter Panamaskandalen

Bristen på öppenhet i skattesystemet är anledningen till att visselblåsare behöver göra avslöjanden i första taget. Det är bristen på transparens som gör det möjligt för både privatpersoner och företag att fly undan skatter. För att vi i kampen mot skatteflykten ska slippa förlita oss på enskilda visselblåsares mod behöver vi konkreta politiska åtgärder som leder till systematiskt utbyte av skatteinformation och gemensamma regler för redovisning och så kallad land för land-rapportering av företagens vinster. 

Peter Eriksson

Europaparlamentariker för Miljöpartiet 

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro