ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Den svenska ekonomin är på väg att mattas av – det här beror det på

Anton Gustafsson · 19 Jun 2019
Uppdaterad 19 Jun 2019

Donald Trumps eventuella handelskrig mot EU och Kina kan ge negativa effekter på svensk ekonomi. Foto: TT


Sverige står på toppen av en högkonjunktur. Men nu tror konjunkturinstitutet att det kommer vända och mattas av. Metro reder ut varför konjunkturen är på väg neråt.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
I korthet

Vad: Sverige är mitt inne i en högkonjunktur, som nu är på väg att mattas av.

Var: I Sverige

När: Om två år tror konjunkturinstitutet att den nuvarande högkonjunkturen kommer att mattas av.

Vilka: Konjunkturinstitutet

Varför: Om svensk ekonomi börjar gå sämre kan det leda till mer arbetslöshet

Svag inhemsk industri och ett avstannat svenskt bostadsbyggande

Att högkonjunkturen är på väg att mattas av beror på flera olika saker enligt konjunkturinstitutet. I Sverige ser man att svaga investeringar i den inhemska industrin kan vara en orsak. Man tror även att det insomnade svenska bostadsbyggandet kommer att bidra till en sämre tillväxt på sikt.

LÄS MER
Så mycket har bostadsrättsägare tjänat på sitt boende

Svenskarna köper allt mindre

En annan orsak är att människors konsumtion har minskat. Någon anledningen till att vi köper allt mindre saker är dock svår att se. Med en låg arbetslöshet och stabila bostadspriser borde förutsättningarna för en ökad konsumtion vara god.

De nationella faktorerna är ingenting som kommer skicka Sverige in i en ekonomisk kris, de bidrar endast till en avmattning av den svenska konjunkturen. Men det pågår saker i världen som kan leda till betydligt större ekonomiska bekymmer för Sverige.

Trump och Brexit

Det eskalerande handelskrig som Donald Trump för mot Kina kan innebära stora risker för svensk ekonomi. Om USA också skulle införa biltullar mot EU kan problemen bli ännu större på svensk mark.

LÄS MER
Nu börjar kampanjen – så har Trump lyckats med sina gamla vallöften

Men även i Europa pågår det saker som kan påverka den svenska ekonomin negativt. En eventuell avtalslös Brexit skulle innebära stora problem för många svenska företag som gör affärer i Storbritannien. Även ett Italien med skenande statsskulder skulle kunna få betydande negativa konsekvenser för svensk ekonomi då det kan skapa oro i det europeiska banksystemet.

Källa: Konjunkturinstitutet

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro