ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Den ultimata guiden: Allt du behöver till ett nyfött barn

Linnea Bergman · 30 Mar 2019
Uppdaterad 30 Mar 2019
Rätt prylar till ett nyfött barn kan underlätta, samtidigt är det lätt att köpa på sig för mycket saker.

Rätt prylar till ett nyfött barn kan underlätta, samtidigt är det lätt att köpa på sig för mycket saker. Foto: TT.


Det är mycket som behöver införskaffas när man skaffar barn. Med hjälp av Metros stora checklista kan du själv se över vad just du och ditt barn har behov av att köpa.

klar

Artikellänk är kopierad

Listan på vad man kan köpa till ett nyfött barn kan göras lång. Ha med dig att nyblivna föräldrar ofta köper lite för mycket saker i sin iver att göra det så bra som möjligt för barnet.

Se listan nedan som en hjälp när du ser över vad just du vill satsa på till ditt barn.

Alla barn och föräldrar har olika behov, och det som är ett ”måste” för den ena kan kännas totalt onödigt för någon annan. Tänk även på att många prylar finns att köpa begagnat.

En barnvagn är något som föräldrar ofta lägger mycket pengar på när barnet är på väg. Foto: TT.
En barnvagn är något som föräldrar ofta lägger mycket pengar på när barnet är på väg. Foto: TT.

Vagn och prylar för transport:

Vagnen är ofta ett av de dyraste köpen i samband med att barnet kommer. Fundera över vilka egenskaper som är viktigast för dig och hur vagnen mest kommer att användas innan köpet. 

En barnvagn med en liggdel till när barnet är nyfödd och en sittdel till när barnet är lite störreEn åkpåse för kallare säsongerMadrassskyddFiltRegnskyddMyggnätMugghållareLås till vagnenEn mobil eller leksakMugghållareBabyskydd till bilen (det är lag på att barnet måste sitta i ett babyskydd under bilresor, även eventuell taxiresa hem från förlossningen)Adapter till babyskyddet (med hjälp av det fäster du babyskyddet på vagnens chassi och slipper ta ut barnet.)En bärsele och/eller en bärsjalEn skötväska

Olika bebisar kan trivas bäst med olika sovlösningar. Foto: Pixabay.
Olika bebisar kan trivas bäst med olika sovlösningar. Foto: Pixabay.

När barnet ska sova:

En själsäng eller en vaggaSpjälskyddMadrass och madrassskyddTäckeUnderlakan, örngott och påslakanEtt babynest

Det blir många blöjor att byta under den första tiden med den nya bebisen. Foto: Pixabay.
Det blir många blöjor att byta under den första tiden med den nya bebisen. Foto: Pixabay.

Hygienartiklar, saker till skötbordet och läkemedel:

Tips: Flera apotekskedjor har även gratis babyboxar som du kan hämta ut hos respektive kedja om du registrerar dig. I babyboxarna kan det finnas alltifrån nappar, våtservetter och nappflaskor till blöjor och olika salvor och krämer för både barnet och mamman.

Till mamman:

Alvedon till efter förlossningen (finns även för barn från ungefär tre månader)Amningskupor (för den som ammar. Absorberar läckande mjölk)Spypåsar (kan behövas under förlossningen)Förlossningsbindor (större storlek än vanliga bindor)Mjukt toapapper till den första tiden efter förlossningenBröstvårtskräm (för den som ammar)BröstpumpAmningskudde

Till barnet:

Ett skötbord (här finns olika lösningar, tex. vägghängda alternativ, sådana som kan ha på badkar och ståbord. Ett stort plus är att ställa bordet på ett ställe där du har vatten.)Förvaring vid skötbordet (så att du slipper springa fram och tillbaka och hämta saker under blöjbytet)Skötunderlägg (att ta med dig om blöjbytet sker på annan plats än hemma)Blöjor (köp inte för många i storlek 1 som barnet snart växer ur, köp även i storlek 2)Febertermometer (för barn upp till ett år rekommenderas en termometer där temperaturen mäts i stjärten)Bomullstops till bebisSaltvattenlösning (för att skölja bebisens näsa vid förkylning)Nässug och filter (används för att få bort snor om barnet blir förkylt)NappBabyoljaSalva som lindrar om stjärten är rödNagelsax för barnBabyschampoVåtservetterTvättlappar i tyg och i papperEn badbaljaNappflaska och modersmjölksersättning (till den som flaskmatar)DregelhaklappTvättmedel utan parfym i att tvätta barnets kläder i

Det är lätt att köpa för mycket bebiskläder i början. Men tänk på att barnet snabbt växer ur kläderna. Foto: Pixabay.
Det är lätt att köpa för mycket bebiskläder i början. Men tänk på att barnet snabbt växer ur kläderna. Foto: Pixabay.

Kläder till bebisen:

Tänk på att bebisar är olika stora när de föds. Ta med dig set i både storlek 50 och i storlek 56 till förlossningen. Ett del barn har växt ifrån storlek 50 redan vid födseln. Här finns goda möjligheter att till exempel köpa stora paket med begagnade kläder i köp- och säljgrupper på nätet för en billig penning.

Det är roligt med gulliga nyinköp, men tänk på att barnet knappt kommer hinna använda kläderna innan kläderna är för små innan du shoppar loss för mycket. 

Bodies med kort och lång ärm 5-8 stycken (om du har fler så behöver du inte tvätta så ofta)Byxor 4-5 styckenKoftor 1-3 styckenPyjamas 2-3 styckenStrumpor 3-5 par (tänk på att små bebisstrumpor har en tendens att försvinna)Mössor 1-2 stycken (i olika tjocklek beroende på tid på året)Vintertid: Behövs även overaller, exempelvis en i ull och en i fleece, tossor och vantar

Om man ammar är det bra att ha kläder som gör det så smidigt som möjligt. Foto: TT.
Om man ammar är det bra att ha kläder som gör det så smidigt som möjligt. Foto: TT.

Kläder till mamman:

Stor bekväma bomullstrosor till den första tidenAmningsbhAmningslinnenÖvriga kläder som du smidigt kan amma i

När barnet växer ökar behovet av leksaker, men i början behövs inte mycket alls. Foto: TT.
När barnet växer ökar behovet av leksaker, men i början behövs inte mycket alls. Foto: TT.

Leksaker och andra bra-att-ha-prylar:

I början behöver inte barnet speciellt mycket leksaker. Att upptäcka världen och sina föräldrar är stimulans nog. Prylarna nedan kan underlätta för vissa föräldrar och kännas onödiga för andra.

En babysitterEn babyvakt (för att hålla koll på barnet när ni är i olika rum)Ett babygymEn babygunga

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro