ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Den ultimata hipsterstaden

Tidningen Res · 11 Mar 2013
Uppdaterad 6 Maj 2013
Down town Portland sett från den nordöstra banken av Columbiafloden. 

Down town Portland sett från den nordöstra banken av Columbiafloden.  Foto: Petter Cohen


Västkuststaden Portland anses av många vara USA:s främsta smältdegel för allt som är hippt och alternativt. Men till skillnad från hipstermeckan som Brooklyn och Silverlake, kombinerar Portland ekologiskt och handgjordt med opretentiös värme. Text: Erik Augustin Palm

klar

Artikellänk är kopierad

Tanner Goods läderprodukter produceras lokalt med traditionella metoder och endast av amerikanskt läder. Deras slogan är ”It’s worth holding onto”.
Tanner Goods läderprodukter produceras lokalt med traditionella metoder och endast av amerikanskt läder. Deras slogan är ”It’s worth holding onto”.Foto: Petter Cohen
Portlandia.
Portlandia.Foto: IFC
Varje Portlandsbesök bör inledas på cykelsadel.
Varje Portlandsbesök bör inledas på cykelsadel.Foto: Petter Cohen
Baren Rontoms bakgård. 600 Burnside.
Baren Rontoms bakgård. 600 Burnside.Foto: Petter Cohen

T v-serien ”Portlandia” målar med sin briljanta satir upp Portland som en plats där människor ägnar all sin vakna tid åt att tävla i obskyr coolhet, politisk korrekthet och avståndstagande från den plastiga masskulturens USA. Musikern och komikern Carrie Brownstein – som tillsammans med Fred Armisen från ”Saturday night live” har skapat serien, samt medverkat i varje avsnitt – bor sedan länge i denna Oregons största stad, vilket gör att driften med dess många egenheter alltid är träffsäker.

Brownstein kan sin stad, där indieband, skivbutiker, skägg, mikroölbryggerier, vänsterbokaffärer, konstkollektiv, fixed gear-cyklar och restauranger med enbart ekologiska råvaror frodas. I grunden finns alltid en stark kärlek till det tv-serien skämtar om, de livsstilar och fenomen som gör att USA lyckligtvis är så mycket mer än skjutvapen, snabbmat och monstertruckar.

Portland utmärks av värderingar som är uppbyggliga. Det är en stad som till stor del präglas av miljömedveten livskvalitet och balans mellan natur och urbanitet. Och därför kommer den alltid att vara lätt att driva med. Men något som ”Portlandia” delvis missar – antagligen eftersom det inte passar in i det sylvassa parodierandet – är hur snäll staden Portland också är. 

Medan andra kända hipstermeckan som Williamsburg i Brooklyn, Los Angeles-stadsdelen Silverlake        eller för den delen vårt eget Södermalm ofta kan kännas kyligt exkluderande och neurotiskt beräknande, genomsyras Portland av en opretentiös värme. 

Det är som om lokalbefolkningen har insett att det faktiskt går att förena en snäv och hälsosamt elitistisk inställning till musik, mode, mat, dryck och transportmedel med en varmt accepterande attityd. Dessutom vallfärdar människor konstant till Portland från städer som San Francisco och New York för att kunna fortsätta leva samma sorts liv, med betydligt billigare levnadskostnader. 

D et är nämligen så här en ”hipster” bör leva (även om ingen vill kalla sig själv för det): progressivt, innovativt, kreativt, öppensinnat och med ett kulturliv och en restaurangscen som kan tävla med de flesta amerikanska storstäder. Knappt 600 000 människor bor här, men med omnejd rör det sig om 2,2 miljoner. Den som vill kan dock alltid hitta dekadens, eftersom Portland trots sitt hemstickade yttre kan stoltsera med att ha flest strippor per capita i USA. Men i sann lokal anda finns det strippklubbar som serverar veganmat, spelar indie och har   hbtq-tema. Varje Portlandbesök bör inledas på en cykelsadel. Ett väl utbyggt nätverk av cykelvägar gör det till det ultimata sättet att ta sig fram på. En god inblick i stadens cykelkultur får du på Community Cycling Center i nordöstra Portland, med allt från verkstad till kurser för barn som inte kan cykla. Kom ihåg att det här är USA, där cykling fortfarande ses som annorlunda och härligt progressivt. 

FLER RESTIPS PÅ RES.SE

Casa Diablo är en vegansk strippklubb.

klar

Artikellänk är kopierad

Tidningen Res
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro