ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Denim i finrummet

Daniel Lindström / Café · 26 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

JEANS. Den här säsongen förvandlar designers i alla läger vårt bästa basmaterial – denimen, förstås – till mer dressade och arbetade fest- plagg. De finns i alla versioner: antingen som Dsquareds och Dolce & Gabbanas tajta, ultrasexiga korsettklänningar, Marc by Marc Jacobs söta denimklänning eller svenska Hopes slappa overall i jeanschambray. Avantgardisten Junya Watanabes vårkollektion är en hyllning till Levi’s klassiska 501:or där han skapar sina tydliga silhuetter i rådenim. Och där Junya vandrar följer många designers efter.

Det är inte bara denimplaggen som har uppdaterats med nya snitt (vida jeans rockar i vår!) och kul detaljer (tydliga dragkedjor), ett av de senaste årens största stylingtabun håller på att krossas. ”Canadian tuxedo”, alltså jeans + jeansjacka, är plötsligt helt okej. Så nu är det fritt fram för jeanskostymen.

Även de smala jeansen som har varit poppis i ett par säsonger håller på att förvandlas till rena leggings, höga i midjan, supersmala i benen och utan fickor. Acne presenterar ett par grymma jeansleggings i sin höstkollektion för 2007/ 08 och även Cheap Mondays smala stretchjeans börjar närma sig strumpsilhuetten. Det enda som vi kan konstatera ligger pyrt till är de överdesignade kändisjeansen. Så, för att summera säsongens tydliga trender: Parallellt med originaljeans som Levi’s finns de superarbetade denimplaggen som inte skäms för sig på vårens flottare fester.

En t-shirt på tapeten

TYG. När Whyreds Roland Hjort, nyligen utnämnd till Årets designer av Elle, ritade vårens kollektion hade han bland annat 1970-talsfilmen ”The man who fell to earth” med David Bowie i huvudrollen som inspiration.  – Vi har jobbat kring temat ”lost weekend”, lite som Bowies alienfi gur kände sig på jorden, säger Roland.

Man skulle kunna tro att han även hittat tyget till t-shirten Allen på bilden här intill i yttre rymden. Så är det inte riktigt. Men väl långt nere i en kartong hos en kroatisk tygleverantör. – Tydligen härstammar det från forna Tjeckoslovakien där det var populärt för kanske 35 år sedan, skrattar Roland. I vår finns det nya Whyredmönstret i två olika färgkombinationer. Hur och med vad matchar man en så här färgstark t-shirt? – Helst med vitt. Annars finns risken att man ser ut som nåt som ligger i en fruktskål.

klar

Artikellänk är kopierad

Daniel Lindström / Café
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro