ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Denis, 28, utvisas – för att han fick för dålig lön

Erik Paulsson Rönnbäck · 13 Apr 2015
Uppdaterad 13 Apr 2015
Ägarna är nöjda med Denis, men eftersom de betalade några hundralappar i månaden för lite i lön blir det nu Denis som straffas och tvingas lämna landet.

Ägarna är nöjda med Denis, men eftersom de betalade några hundralappar i månaden för lite i lön blir det nu Denis som straffas och tvingas lämna landet. Foto:  Maja Suslin/TT


Det spelar ingen roll för Migrationsverket om Denis, 28, har ett heltidsjobb och en egen lägenhet. Hans arbetsgivare betalade för låg lön under det första året i Sverige – nu ska han utvisas.

klar

Artikellänk är kopierad

Denis Quispe Salcedos berättelse har alla beståndsdelar som krävs för att bli affischnamn för en lyckad integration. Den 28-årige mekanikern från Huacayo på den peruanska högplatån, som jobbar heltid i fordonsverkstaden Team töjna i Åkersberga utanför Stockholm, har sparat ihop till kontantinsatsen till en lägenhet och övertalat banken att ställa upp med resten. Denis är uppskattad av chefen, efterfrågad av kunderna och tjänar flera tusenlappar mer i månaden än vad fackförbundet IF Metall rekommenderar som grundlön. Inte minst – han har lärt sig svenska från kollegorna på golvet. 

– Jag tänkte att jag skulle kunna tjäna mer pengar, få ett bättre liv och börja om här i Sverige. Mest handlade det om att jag ville kunna ge min sambo och dotter en större trygghet, säger han.

Men på grund av ett banalt misstag, som ägarna till verkstaden ser på saken, får han inte sitt arbetstillstånd förnyat och ska istället utvisas till hemlandet. Team töjna betalade visserligen ut den månadslön som IF Metall hade godkänt när Denis började jobba i slutet av januari 2012. Men minimi-nivån i kollektivavtalet justerades upp med 454 kronor den 1 maj samma år, och när året var slut hade Denis fått för lite i lön.

Migrationsverket tycker därför att saken är glasklar. I myndighetens beslut om att Denis ska utvisas konstaterar handläggaren att Denis samlade årsinkomster för 2013 och 2014 måhända är högre än vad facket rekommenderar, men att det inte spelar någon roll eftersom hans arbetsgivare inte levde upp till reglerna under 2012. 

– Jag jobbar och betalar skatt varje månad. Min fråga är varför? Varför kan jag inte stanna, säger Denis.

Nu ska Förvaltningsrätten ta ställning i fallet. 

Peter Hammarqvist, delägare i Team töjna, säger att han hellre betalar böter för den felaktiga lönen än blir av med en anställd.

– Om man ska straffa någon så är det i så fall vi, firman, som har gjort fel. Om det finns ett samhälleligt intresse att skydda de som kommer hit från att bli utnyttjade så ska man straffa företagen, inte de anställda.

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Paulsson Rönnbäck
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro