ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Depeche är tillbaka

Talia Soghomonian · 20 Apr 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
På nya skivan ”Sounds of the universe” jobbar Depeche Mode återigen med producenten Ben Hillier.

På nya skivan ”Sounds of the universe” jobbar Depeche Mode återigen med producenten Ben Hillier.


klar

Artikellänk är kopierad

Albumet låter väldigt Depeche och väldigt nytt på samma gång. Beror det på att Dave Gahan är involverad i låtskrivandet nu?– På det hela taget mår Depeche Mode väldigt bra. Jag tror att Daves låtskrivande har bidragit till det, han var en frontman som sjöng någon annans – Martins – texter. Men Martin är den stora överraskningen, för han gav upp alkoholen på turnén för tre och ett halvt år sedan. Hur har det påverkat er?– Många låtskrivare tror att alkohol och droger är vad som gör dem kreativa. Han gav upp det och har skrivit fler låtar än någonsin. Ni har alla era egna sidoprojekt, göder det kreativiteten i Depeche Mode?– Jag tror att det har hjälpt Dave, gett honom självförtroende. Martin skulle kunna göra mycket mer, han har bara bara gjort två ”counterfeit”-album. Han dj:ar, men inte tillräckligt. Jag dj:ar, jag gjorde det precis innan vi gick in i studion. När ni ser tillbaka på er karriär och saker ni gått igenom, ångrar du något?– Vi ångrar inget. Även om det har funnits en del… fula frisyrer, kläder, video. Många småsaker. Men vi skulle aldrig ändra det. Vi var unga, vi var otränade. När folk bad oss le, log vi. Vi var väldigt mycket tonåringar i början.

Du säger att Dave och Martin är som dina bröder, går ni varandra på nerverna?– Ja. Men de senaste tio åren har vi haft en manager, så vi försöker undvika bråk genom att gå via honom. Just nu är det en jättebra atmosfär i Depeche Mode och vi försöker alla att inte förstöra den.Ni närmare er 50, känns det orealistiskt att fortsätta?– Det blir mer och mer realistiskt, vilket är oroande, haha. Jag trodde att det skulle komma en tid då vi kunde gå i pension. Men det verkar som om succén bara fortsätter.

Från genombrott till nya skivan

1980 – Depeche Mode – namnet inspirerat av ett franskt modemagasin – bildas i Basildon, Essex, England.1981 – Släpper debutalbumet ”Speak and spell”.1984 – Kritikerrosade  plattan ”Some great reward” släpps. Hitten ”People are people” blir deras genombrott i USA.1989 – Singeln ”Personal Jesus” blir deras första singel att sälja guld i USA, och ”Enjoy the silence” från skivan ”Violator” blev året därpå en av deras mest framgångsrika singlar någonsin.1993 – På ”Songs of faith and devotion” experimenterar bandet med ett mjukare, mer organiskt sound. 1995 – Dave Gahan försöker ta sitt liv genom att skära sig i handlederna. Trion har börjat spela in ett nytt album när Gahan tar en nära nog dödlig överdos av heroin och kokain 1996. Han grips för knarkbrott, skickas till rehab och blir drogfri. ”Ultra” släpps 1997. 2003 – Dave Gahan provar på en solokarriär med skivan ”Paper Monsters”, som möts av ljummen kritik. 2007 kommer uppföljaren "Hourglass". 2006 – Dave Gahan är modell för svenska modemärket J.Lindeberg. 2009 – Trion är tillbaka med skivan ”Sounds of the universe” och spelar på Arvikafestivalen den 3 juli.

klar

Artikellänk är kopierad

Talia Soghomonian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro