ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Deras "kvantfysik" lurar sjuka

metro · 23 Aug 2016
Uppdaterad 23 Aug 2016
Kvantfysik används för att förklara alla möjliga fenomen, som att telepati existerar. Men det är pseudovetenskap och kan ställa till stor skada, varnar fem företrädare för föreningen Vetenskap och folkbildning.

Kvantfysik används för att förklara alla möjliga fenomen, som att telepati existerar. Men det är pseudovetenskap och kan ställa till stor skada, varnar fem företrädare för föreningen Vetenskap och folkbildning. Foto: Philip Håkansson/Privat


De senaste dagarna har massmedias fokus riktats mot boken "Livet med kvantfysiska glasögon" som lovar mirakel till sina läsare. Struntprat menar fem företrädare för Vetenskap och Folkbildning.

klar

Artikellänk är kopierad

De senaste dagarna har massmedias fokus riktats mot boken "Livet med kvantfysiska glasögon" av  författarna Titti Nordieng och Mikael Säflund, som utlovar att insikter i kvantfysik kan utföra mirakler för oss. Genom att ”applicera kvantfysik” i våra liv skall fantastiska saker uppnås – drömlägenheten skall bli vår, sjukdomar försvinna och jordens magnetfält påverkas. Författarna har ingen utbildning alls i fysik och riktiga kvantfysiker tar sig för pannan när bokens idéer förs fram. Författarna hävdar ändå att boken bygger på vetenskap och kallar sig för ”utbildade inom applicerad kvantfysik”.

Inom new age är det sedan länge ett klassiskt grepp att hänvisa till kvantfysik. Den psykoanalytiske mystikern C. G. Jung hävdade redan under 1900-talet att vi via drömmar och symboler kunde förnimma information från både förfäder och framtiden. Hans anhängare har sedan länge ansett att de finner stöd i kvantfysiken. Likaså har kvantfysik utnyttjats för att hävda att telepati existerar, att tidsresenärer finns och att vi kan kommunicera med döda. Så snart något övernaturligt hävdats har man plockat fram kvantfysikkortet. Resonemanget tycks vara följande:   

►LÄS MER: Hård kritik mot bästsäljande bok

Kvantfysiken visar på företeelser som för en lekman verkar magiska. Alltså ”bevisar” kvantfysiken att magiska företeelser existerar. En tydlig logisk vurpa som av något märkligt skäl ändå inte genomskådas. Kvantfysiken har blivit lite av New Age-rörelsens ”ketchup”. Man häller det som en pseudovetenskaplig krydda på alla möjliga absurda påståenden för att ge dem trovärdighet. 

Detta leder oss till problemets kärna. Pseudovetenskap kan verka ganska harmlös vid första påseendet – ungefär som kvällstidningshoroskopen. Tyvärr har myntet en baksida: Pseudovetenskap ställer till med stor skada och har omfattande spridning.

Pseudovetenskap lurar sjuka att avstå livsviktig medicinsk behandling för att i stället använda preparat eller metoder som är verkningslösa - eller i värsta fall rent farliga. Sköra personer luras in i sektliknande sammanhang av guruliknande ledare som gärna hävdar någon form av vetenskapligt stöd för sina fullständigt absurda idéer. Pseudovetenskaparna är vår tids bondfångare.

►LÄS MER: Manligt p-piller snart här

Det är nog ingen tillfällighet att en av författarna till den omdiskuterade boken på sin hemsida skriver att han är ”certifierad NLP-coach” och ”kommunikolog”. NLP och kommunikologi är två ökända pseudopsykologiska läror som praktiseras och predikas av vissa ”coacher” och ”motivationsföreläsare”. Liv riskeras i felbehandlingar och enorma summor pengar – många gånger skattemedel - hamnar i fickorna på föreläsande lycksökare.

Vill det sig väl tar massmedia sitt ansvar och förpassar boken till skämtsidorna och sätter granskande journalister på att gräva i en rutten bransch.

Karin Noomi Karlsson, fil. mag. och doktorand, styrelseledamot i Vetenskap och Folkbildning (VoF) 

Dan Katz, leg. psykolog, leg psykoterapeut, styrelseledamot i VoF

Dan Larhammar, professor vid inst. f neurovetenskap, Uppsala universitet, styrelseledamot i VoF

Linda Strand Lundberg, ordförande i VoF

Gunilla Burell, med dr, Uppsala universitet, styrelsemedlem VoF

klar

Artikellänk är kopierad

metro
metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro