ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Deras bröllopsnatt: Att skriva av Kinas grundlag

Hugo Ewald · 18 Maj 2016
Uppdaterad 18 Maj 2016
Bildserien på det nygifta paret hånades starkt på kinesiska sociala medier.

Bildserien på det nygifta paret hånades starkt på kinesiska sociala medier. Foto: Nanchangs järnväg


I vad som förmodligen var en av världshistoriens minst romantiska bröllopsnätter valde ett kinesiskt par att spendera sin bröllopsnatt genom att skriva av Kinas 17 000 ord långa grundlag. Aktiviteten är del av en ny kinesisk kampanj som försöker få kineser att bättre förstå Kommunistpartiets regler.

klar

Artikellänk är kopierad

Under måndagen kunde statsägda kinesiska medier rapportera om hur ett nygift par, båda anställda vid staden Nanchangs järnväg, spenderat sin bröllopsnatt genom att skriva av den 17 000 ord långa kinesiska grundlagen. Bilder som lagts upp på sociala medier visar paret, Li Yunpeng och Chen Xuanchi, sitta med papper och penna vid ett skrivbord iklädda finkläder.► LÄS MER: Kina: Det är inte längre olagligt att spela golf

Enligts parets arbetsgivare, som också publicerat bilderna, ska paret ha skrivit av grundlagen för att skapa "vackra minnen" från sin bröllopsnatt.

Enligt statsägda Global times var parets något ovanliga aktivitet en del av vad som i Kina kallas för "Skriv av den kinesiska grundlagen i 100 dagar". Kampanjen, som backas av den kinesiska staten och påbörjades i mars, är en "nationell utbildningskampanj" med syfte att få fler kineser att lära sig den kinesiska grundlagen.

Partikommittér på alla nivåer måste enligt Global times implementera kampanjen, som förutom grundlagen också innehåller tal som hållits av presidenten Xi Jinping.

Målgruppen för kampanjen ska vara partimedlemmar som börjat tveka på "kommunism och socialism med kinesiska särdrag samt de som förespråkar västerländska värderingar, bryter mot partiets regler, arbetar ineffektivt eller agerar oetiskt".

Bildserien på det nygifta paret hånades starkt på kinesiska sociala medier. "Det här måste vara det töntigaste partiet någonsin gjort" och "Lär partiet dem att ligga?" var två kommentarer på Kinas motsvarighet till Twitter. Efter kommentarerna ska flera artiklar om händelsen tagits bort på kinesiska nyhetssajter, enligt The Guardian.

Xi Jinping har sedan han tog makten 2012 arbetat hårt för att öka sin kontroll över partiet och för att försöka utrota korruptionen i landet. The Economist benämnde honom i april som "ordförande för allting" som en referens till hur han centrerat makten till sig själv.► LÄS MER: Färgbestänkta flaggor irriterar Kina

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro