ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Deras dotter fick anorexia – värvades som modell

Sebastian Chaaban · 18 Apr 2013
Uppdaterad 18 Apr 2013
Deras dotter fick anorexia – värvades som modell

Deras dotter fick anorexia – värvades som modell Foto: Lotta Bergseth


Inger och Adrians dotter insjuknade i anorexia och fick läggas in för vård. Men när de var ute på en promenad i närheten av kliniken – kom en scout fram och försökte värva dottern. – Jag tycker det är hemskt att de gjorde så, säger Adrian.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro har tidigare kunnat berätta om att agenter från modellagenturer ska ha försökt att värva nya modeller bland patienterna på Stockholms centrum för ätstörningar.

Inger och Adrians dotter insjuknade i anorexia och vårdades bland annat på kliniken. Hela familjen bodde under 3 månader i en lägenhet på centrumet – allt för att dottern skulle bli bättre. – Vid ett tillfälle när vi var ute på en promenad när dottern var inlagd på kliniken, så stannade plötsligt en person till vid oss och började att prata med vår dotter, inte med mig. Hon sa hon var scout som letade modeller och ville att min dotter skulle följa med och fotograferas, säger Inger.

Händelsen inträffade 2008 i närheten av kliniken. Då var deras dotter 14 år, var inlagd för vård av anorexia och hade bara 14 i BMI. – Jag förstår inte hur personen inte kunde se hur sjuk vår dotter var. Vem som helst hade sett det. Det var precis vad hon ville höra då också. Hon blev så glad och ville det av hela sitt hjärta, säger Adrian.

►Agenturer värvade modeller utanför anorexiklinik

►Läkare rasar efter avslöjandet: "Livsfarligt."

Dottern tjatade och efter några månader så gick föräldrarna med på att dottern fick gå till agenturen scouten representerade – en av de största i Sverige.

Dottern fick efter en tid diverse modelljobb.

Men föräldrarna hade även ett möte med agenturen, tillsammans med personal från Stockholms centrum för ätstörningar, där de berättade att dottern hade anorexia. –  Jag vet inte om de lyssnade på oss då. Hon gjorde en del jobb till, men insåg sen själv att det inte var bra för henne och slutade, säger Inger.   – Så här i efterhand kan jag ångra att hon fick gå dit, det har knappast hjälp henne. Men då var det allt hon ville, vi kunde inte säga nej och tänkte väl naivt att det kanske skulle hjälpa henne, säger Adrian.  

I dag har dottern sedan länge slutat vid agenturen. Hon är på bättringsvägen, men fortfarande inte helt frisk.

Agenturen förnekar att man ska ha försökt värva modeller utanför kliniken. – Vi skulle aldrig medvetet scouta utanför en klinik på det här sättet. Det vore grovt oetiskt och så jobbar vi inte. Vi vill ha friska modeller, och skulle aldrig agera så här.

FOTNOT: Inger och Adrian heter egentligen något annat och vill vara anonyma för att skydda sin dotter.

►Ex-modellen Emma Wiklund: "Helt sjukt"

►Angelica var nära att dö – fick modellerbjudande

►Twitter rasar mot modellagentur

klar

Artikellänk är kopierad

Sebastian Chaaban
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro