ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Deras drönare skapar en 3D-modell av ditt hus

Aron Andersson · 18 Dec 2013
Uppdaterad 18 Dec 2013
Deras drönare skapar en 3D-modell av ditt hus Med hjälp av drönare och 3D-skrivare kan Spotscale skapa en 3D-modell av ditt hus. Här är grundaren Ludvig Emgård med en av företagets modeller.

Deras drönare skapar en 3D-modell av ditt hus Med hjälp av drönare och 3D-skrivare kan Spotscale skapa en 3D-modell av ditt hus. Här är grundaren Ludvig Emgård med en av företagets modeller. Foto: Spotscale


Nu kan du spara en liten modell av ditt barndomshem. Här är svenskarna vars drönarteknik kan användas både av arkitekter och filmbranschen.

klar

Artikellänk är kopierad

Örebro slott i miniatyr.
Örebro slott i miniatyr.Foto: Spotscale
Göteborgsoperan.
Göteborgsoperan.Foto: Spotscale
Foto: Spotscale
Foto: Spotscale
Foto: Spotscale
Foto: Spotscale

Det är inte bara amerikanska e-handelsjätten Amazon som vill använda obemannade farkoster i sin verksamhet. Även i Sverige har ansökningarna om att få flyga så kallade drönare ökat kraftigt de senaste åren. 

Spotscale är ett Linköpingsbaserat företag som redan använder drönare, i deras fall för att fotografera byggnader och skapa realistiska 3D-modeller av dessa.

– Det mest självklara användningsområdet är någon som vill bygga om, eller förändra något. Antingen genom att återskapa något historiskt eller att bygga något nytt, säger Ludvig Emgård, en av företagets grundare.

Han har tidigare jobbat med att ta fram 3D-kartor. Men det var först i kombination med de mindre, helikopterlika drönarna som det blev möjligt att skapa tillräckligt realistiska modeller i mindre skala.

– Det är en förutsättning för att komma runt och fånga byggnaden från alla håll, det hade varit omöjligt annars.

Utöver privatpersoner och arkitekter som är ute efter en modell av ett specifikt hus finns det även andra användningsområden. Tekniken skulle exempelvis kunna användas inom dataspelsutveckling eller i filmbranschen.

– Vi har kontakt med en del stora filmbolag i USA, där tittar man på att använda tekniken för planering. Genom att åka ut på en inspelningsplats kan de sedan planera var de ska sätta kameror och hur inspelningen ska gå till.

Spotscale är dock noga med att inte inkräkta på den privata integriteten. Drönarna ska inte användas för att spionera på människor.

– Vi skulle aldrig exponera någons privata angelägenheter. Vi vill inte se in hos folk. Sedan är det inte så att vi åker runt och scannar i folks trädgårdar. Det ska antingen vara ett föremål av generellt intresse eller en plats där någon beställt scanning, säger Ludvig Emgård.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro