ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Deras hyra blir vinst

Johanna Ohlson · 7 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Mia Engström, Fredrik Eriksson och hunden Castor bor i en av Poseidons lägenheter.  

Mia Engström, Fredrik Eriksson och hunden Castor bor i en av Poseidons lägenheter.   Foto: Christina Blom


Lägenheterna i allmännyttan drar in tusentals kronor per år

klar

Artikellänk är kopierad

Allmännyttan tjänar stora pengar just nu. Trots att de inte ska göra vinst. Det visar en undersökning som Hem & Hyra har gjort.– Man har inte anpassat hyrorna nedåt som man borde. De har tjänat pengar under ett antal år när räntan varit låg. Nu gäller det att de använder de här vinstbergen på rätt sätt, säger Håkan Olson, ekonom på Hyresgästföreningen.

Hem & Hyra har tittat på årsredovisningen för 2006 hos 50 av de största allmännyttiga bostadsföretagen i Sverige. Alla utom Svenska Bostäder hade gått med vinst. Vissa mer än andra. Sollentunahem, som toppar listan, hade gjort en vinst på 181 kronor för varje uthyrd kvadratmeter. I snitt innebär det över 13 000 kronor per lägenhet.

– Vi vänder oss emot att de bygger upp ett så stort kapital så snabbt. Det drabbar dem som bor där just då, säger Håkan Olson.

Men det viktigaste tycker Håkan Olson är att pengarna går tillbaka till hyresgästerna. Att inte pengarna används till annat.

– Pengarna ska återföras till hyresgästerna, inte användas till andra kommunala angelägenheter. Kurt Eliasson, vd på Sabo, allmännyttans organisation, menar att pengarna kommer tillbaka till hyresgästerna.

– Med de här pengarna har man kunnat underhålla mycket mer. Men är det inte dags att se efter om det finns utrymme att sänka hyran?– Ja, det får var och en bestämma. Allt bygger på att man förhandlar med Hyresgästföreningen. Syftet ska aldrig vara att gå med vinst. 

Här tjänar Poseidon 3 312 kr/år

Familjebostäder, Förbo, Poseidon och Bostadsbolaget. Alla Göteborgs kommunala bostadsbolag går med vinst.

– Vi behöver det för att få låna pengar av banken. Vi behöver även en buffert för ombyggnation, nybyggnation och underhåll, säger Catharina Törnqvist, ekonomichef hos Poseidon.

Mia Engström och Fredrik Eriksson bor i en av Poseidons lägenheter tillsammans med hunden Castor. De hade ingen aning om att Poseidon gör en vinst på flera tusen varje år på deras lägenhet.

– Jag fick reda på av Hyresgästföreningen att de gick med vinst men att de inte fick göra det eftersom det är ett kommunalt bolag, säger Fredrik Eriksson.

Men det gör de. Förra året gjorde Poseidon en ren vinst på 3 312 kronor på parets lägenhet på 72 kvadratmeter. Totalt gör Poseidon en vinst på 70–80 miljoner varje år.– Det är de mål vi satt upp. Märker vi att vi skulle få ytterligare plus så använder vi de pengarna till underhåll, säger Catharina Törnqvist.  

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna Ohlson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro